Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Enighet kring att ersätta djurförsök glädjeämne i Almedalen

Under måndagen arrangerade Djurens Rätt samtal, politikerdebatt och årets vegomingel under Almedalsvecka. När inbjudna riksdagspolitiker diskuterade fanns en glädjande enighet kring nödvändigheten i att ersätta djurförsök, men när det gällde förbud mot hönor och minkar i burar gick åsikterna isär. Under vegominglet fanns företag som IKEA och Orkla Foods med på scenen.

Då det regnade var det glest på Visbys gator, men annars var Djurens Rätts tält nära Donners plats som alltid välbesökt, i år med möjligheten att se kycklingarnas verklighet i virtual reality.

Sju personer i ljusgrå tröja står framför Djurens Rätts blåa tält och håller upp skyltar

Djurens Rätts fantastiska volontärer utanför tältet i Visby under Almedalsveckan.

Under måndagseftermiddagen arrangerade Djurens Rätt först ett samtal om djuretik där den nyvalde förbundsordföranden Camilla Bergvall samtalade med Farida al-Abani, partiledare för Feministiskt initiativ. Därefter redogjorde representanter från två av Sveriges djurvänligaste kommuner - kommunalråd Hanna Klingborg (MP) och kostchef Sara Jervfors från Södertälje kommun och Oliver Rosengren (M) kommunalråd från Växjö - om vad deras kommuner har gjort för att nå toppen på Djurens Rätts ranking.

Två personer, den till höger håller i en mikrofon och ser ut att prata, den till vänster ler.

Sara Jervfors från Södertälje kommun och Oliver Rosengren från Växjö.

Innan kvällens vegomingel var det dags för debatt där politiker från fem av riksdagspartierna deltog, och då blev det stundom en laddad stämning på Syregården där Djurens Rätt höll till. När politikerna fick frågan om de ställdes sig bakom ett förbud mot burhållning av hönor sträcktes tre gröna ja-kort upp i luften - från riksdagsledamöterna Isak From från Socialdemokraterna, Vänsterpartiets Elin Segerlind samt Jenny Lundström, djurpolitiskt ansvarig i Miljöpartiets partistyrelse, medan två röda nej-kort räcktes upp av Kristina Yngwe och Betty Malmberg, riksdagsledamöter från Centerpartiet respektive Moderaterna.

– Det här är sista steget att ta, varför inte med hjälp av subventioner eller en utfasning få bort denna oacceptabla djurhållning, sa Elin Segerlind.

– Det är glädjande att konsumentmakten har kommit så långt, men risken är att vi importerar från uppfödningar som har än sämre villkor, vi får inte genom att importera ägg från andra håll. Men vi är bereda att titta på frågeställningen, svarade Betty Malmberg.

Riksdagsledamöter står framför ett Djurens Rätt skynke.

Djurens Rätts Sebastian Wiklund och Anna Clara Acevedo intervjuar inbjudna politiker från fem av riksdagspartierna.

Att Sverige inför en handlingsplan för att ersätta djurförsök är en av Djurens Rätts prioriterade frågor och glädjande nog var det full uppslutning bakom förslaget bland de fem deltagande politikerna! Men när det kommer till minkfarmernas vara eller icke-vara röstade var en majoritet av de deltagande politikerna inte för ett förbud.

– Djur är bur är något vi vill komma bort från. Än så länge finns det ingen som har övertygat mig om att de får möjlighet att utöva sina naturliga beteenden. En sådan djurhållning är helt orimlig sa Elin Segerlind.

– Så länge efterfrågan finns, varför ska uppfödningen inte ske i Sverige när den annars skulle ske i Kina. Jag ser hellre att den sker här där många gör ett bra jobb, kontrade Kristina Yngwe.

– Det här tycker jag är sorgebarnet i svensk djurhållning. Jag tycker det är tragiskt, det är ett misslyckade i den svenska djurhållningen, avslutade Jenny Lundström.

När deltagarna fick välja den viktigaste djurpolitiska frågan just nu var det flera som lyfte fram vikten av att följa upp den nya djurskyddslag som trädde i kraft 1 april.

– Vi gjorde ett väldigt stort arbete förra mandatperioden. Det har tagits beslut som har börjat gälla nu 1 april som är viktiga att följa upp. Blev det här rätt och har det effekt, sa Isak From.

Vänsterpartiets Elin Segerlind tog upp vikten av Sverige som föredöme för övriga Europa, och att det därför är angeläget att vi inte genomför några försämringar för djuren medan Betty Malmberg tog upp den viktiga frågan om Europas långa djurtransporter – en aktuell fråga så här i sommarvärmen.

– 1 miljon lantbruksdjur fraktas runt om EU per dag under undermåliga förhållande, det har revisionsrätten i EU visat. Det kan stå jättefint i pappren, men vad händer i praktiken?, frågade sig Betty Malmberg.

Mest intensiv blev diskussionen när det kom till den av riksdagen slopade förprövningen, där gick åsikterna brett isär och ord som "urbota korkat" till "ingen större förändring" illustrerade skillnaderna.

Personer köar utanför en byggnad i Visby. En person ler mot kameran.

Förväntansfull stämning utanför Djurens Rätts vegomingel i Almedalen.

Måndagskvällen i Visby avslutades med årets vegomingel där Djurens Rätt bjöd på mat och umgänge, samtidigt som det gick att lyssna till inspirerande samtal när bland annat Agneta Påander, hållbarhetsdirektör på Orkla Foods Sverige, Felix Östman, kommunikatör på IKEA och Magnus Naess, författare till kokboken "Vegolyftet - för storkök och skola" intervjuades på scenen av Djurens Rätts verksamhetschef Benny Anderson.

Två personer håller i mikrofoner och ser glada ut.

Djurens Rätts Benny Andersson intervjuar Agneta Påander, hållbarhetsdirektör på Orkla Foods Sverige.

Under onsdagskvällen var Djurens Rätt också med och delade ut utmärkelsen till Almedalens klimatsmartaste mat, ett pris som i år gick till The Absolut Company.

Fler bilder från Djurens Rätts under Almedalsveckan 2019 kan du se här

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

4 juli 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem