Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Ett år innan valet: så viktiga är djurrättsfrågor för väljarna

Ett år innan valet: så viktiga är djurrättsfrågor för väljarna
Foto: Planet27/Shutterstock

För 4 av 10 svenskar är djurrättsfrågor viktiga i valet av parti. Med exakt ett år kvar till riksdagsvalet 2018 har Djurens Rätt ställt frågan om hur mycket partiernas djurpolitik betyder för väljarna.

Frågor om hur djur behandlas och vilka rättigheter djur ska ha är en av vår tids stora moraliska frågor. Och allt fler väljer bort djuren från tallriken - upp mot en av tio svenskar identifierar sig idag som vegetarianer eller veganer.

Djuren är även en viktig fråga när det om exakt ett år är dags att rösta till riksdagen. I en opinionsundersökning utförd av Novus på uppdrag av Djurens Rätt svarade 41 procent av svenskarna att djurrättsfrågorna är viktiga i valet av parti.

– Att nästan varannan svensk anser att partiernas djurpolitik är viktig när de går till valurnan visar att djurrättsfrågor inte längre är en fråga som partier och politiker kan blunda för. Undersökningen visar att hur djuren behandlas är en angelägen fråga som berör och engagerar en stor del av samtliga partiers väljare, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Viktigast är djurrättsfrågor för väljare vars partisympatier lutar åt Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Centerpartiet. Minst viktiga är de för väljare som, om det vore riksdagsval idag, skulle rösta på Vänsterpartiet, Moderaterna och Liberalerna.

– Vänsterpartiet, Moderaterna och Liberalerna skulle vinna på att profilera sig mer inom djurpolitiken. De partier som tydligt prioriterar djurfrågorna har många potentiella väljare att vinna, säger Camilla Björkbom.

Råmaterialet från opinionsundersökningen hittar du här. Samtliga Djurens Rätts opinionsundersökningar hittar du här.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

9 september 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem