Djurens Rätt
18 January 2013

Ett räddningscenter för hästar i Málaga

Under juli 2012 var Adina Hargebyoch Frida Söderlindh volontärer på Asociación CYD Santa María. Här är deras berättelse.

"Centret ägs av en kvinna vid namn Concordia. Allt började år 1995 då Concordia var på väg att flytta från Madrid när hon upptäckte ett par övergivna hästar vandra längs bilvägen. Dessa hästar blev hennes första räddningsinsats och starten till vad som idag är det största räddningscentret för hästar i hela Spanien. Santa María har plats för 150 hästar men försöker ha endast 30–40 åt gången då varken personal eller pengar annars räcker till. På Santa María räddningscenter kommer hästar in som har övergivits eller rentutav missköts så pass grovt att polisen gripit in. I ett land som Spanien där bland annat tjurfäktning fortfarande är tillåtet, är det fantastiskt att Santa María har åtalat människor för djurplågeri och faktiskt lyckats få dessa fällda inför domstol. Det är räddningscentret väldigt ensamma om.

Centret upprätthålls av lokalbefolkningens behjälpliga insatser och annan frivillig arbetskraft. Det är där vi kom in i bilden. Vi som skriver detta heter Adina och Frida, är båda 22 år och bosatta i Stockholm. Vi är båda engagerade i djurrättsliga evenemang och brinner extra starkt för våra hästars välmående. Adina har volontärarbetet tidigare och när hon av en ren slump kom i kontakt med en annan svensk volontär som besökt Santa María var inte Frida sen med att nappa. Mail skickades fram och tillbaka, pengar räknades, flygbiljetter bokades och väskorna packades innan vi i juli månad lämnade Arlanda flygplats. Solskydd stod högst på packningslistan.

På Santa María gäller sunt förnuft med respekt för djuren i fokus. Det accepteras inte att man slår eller skriker åt djuren eller använder piskor, spön eller sporrar. Ett par få hästar går att rida och det görs om vädret tillåter (inte är för varmt) samt av volontärer som är på plats en längre tid och lär känna hästarna väl.

Hästarna som anländer till centret får den vila och behandling de behöver för att återhämta sig både psykiskt och fysiskt. Så småningom adopteras de flesta hästarna vidare till nya snälla ägare där de får leva ett värdigt liv. I dagsläget på centret finns även ett par getter, hundar och flertalet katter, alla räddade från olika öden. Alla hästar går utomhus i hagar med bra solskydd. Ett fåtal hästar står i boxar av olika anledningar, de kan vara nyanlända i så pass dåligt skick eller liknande. Det är ett hårt arbete, speciellt med tanke på värmen. Dagen börjar med att alla hästar ska utfodras. Klockan nio börjar vi mocka alla hagar och boxar och vattenkaren fylls på. Ny halm läggs in. Vissa av hästarna får sina mediciner och en del har sår som ska tvättas. Klockan ett ska hästarna ha lunch.

Därefter har vi volontärer en välförtjänt siesta. Det är som varmast mitt på dagen så då passar det perfekt att bada i grannarnas pool innan vi rör oss tillbaka mot hästarna runt klockan fem. Den mesta tiden på eftermiddagarna går åt till att borsta och promenera hästarna i grimma. Ibland får dem sig en svalkande dusch. Hästarna behöver mycket socialisering då många har dåliga erfarenheter av människor. Klockan åtta får hästarna sin middag och stallgången sopas. Getterna och Shetlandsponnyn JJ som annars går lösa på gården stängs in i sina boxar under natten. Ibland kan arbetsdagen dock bli mycket längre och vid akutfall införs 24-timmarsskift. Santa María arbetar konstant för djurens rättvisa och drivs helt ideellt. Men andra ord är centret helt beroende av volontärer och bidrag från andra organisationer eller privata donationer.

Om du efter vår upplevelse känner att det här skulle vara något för dig så går det alldeles utmärkt att maila till den volontäransvariga på virginiasoleragarcia@gmail.com eller voluntarioscyd@gmail.com. Som volontär på Santa María räddningscenter står du själv för alla kostnader såsom resa, kost och logi, men du kommer å andra sidan att tas emot med öppna armar och få en minnesvärd upplevelse. Vi lagade vår egen veganmat varje dag och njöt av de svala kvällarna på grannarnas altan efter dagens hårda arbete. Mer information finns på hemsidan www.asociacioncydsantamaria.es/cyd.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: