Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

EU kan komma att förbjuda foie gras

Framställningen av ank- och gåslever, eller foie gras, har kritiserats hårt. Hittills har 22 länder totalförbjudit produktion och en delstat i USA har förbjudit försäljning. Men inom EU har inget sådant förbud ännu sett ljuset.

Djurens Rätt har tidigare skrivit om de vidriga tvångsmatningarna och de extremt uppsvullna levrar som ankor och gäss inom foie gras-industrin utsätts för. Den holländska djurrättsorganisationen Wakker Dier släppte nyligen en rapport i vilken det beskriv hur fåglarna på otaliga sätt, förutom de ovan nämnda, skadas. Bland annat är maten de tvångsmatas med ibland så varm att den bränner sönder strupen på djuren och slangen som trycks ner i halsen kan orsaka irritation, skador och infektioner.

I EU:s medlemsländer är det lagligt med import och försäljning av foie gras men i rapporten beskrivs hur en lagändring kan komma att ske, då framställningen av produkten strider mot ett direktiv som ska skydda djur inom animalieproduktion.

Innan denna eventuella lagändring sker hoppas vi att svenska livsmedelsbutiker tar efter Danmarks exempel, där samtliga av landets 2500 livsmedelsbutiker slutat sälja foie gras.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationschef

28 mars 2014

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem