Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

EU-medborgare har höga förväntningar på ny djurskyddslagstiftning

Hand som håller i tre kycklingar.
Foto: Santirat Praeknokkaew/Shutterstock

EU-kommissionen har publicerat en summering av de åsikter som EU-medborgare och organisationer skickade in om den framtida djurskyddslagstiftningen i EU. Resultaten visar på en tydlig förväntan om att djurskyddet ska förbättras avsevärt och att fler djurslag ska skyddas. Djurens Rätt har både skickat in egna synpunkter och inspirerat svenska medborgare att svara.

I höstas öppnade EU-kommissionen ett samråd där alla EU-medborgare och organisationer var välkomna att lämna in skriftliga åsikter om djurskyddet i unionen. Djurens Rätt var en av organisationerna som lämnade in synpunkter, samt inspirerade följare att göra detsamma. Svaren kunde inlämnas till och med 21 januari och nu,  med rekordmånga svar, har resultaten publicerats. Av de totalt närmare 60 000 svaren kom nästan 4500 svar från Sverige. Bara Tyskland, Frankrike, Polen och Italien bidrog med fler inlämnade svar.

Resultatet visar på stort engagemang för djuren

  • En majoritet av de som svarat har angett att djurskyddslagstiftningen behöver uppdateras. 
  • Vissa djurslag saknar helt skydd i unionen, och majoriteten anser att det måste lösas.
  • Det finns ett enormt stöd för ett burfritt Europa. 
  • Stödet för att förbjuda elbadsbedövning av fjäderfän och dödandet av nykläckta tuppkycklingar är tydligt. 
  • Det finns stöd för att införa lagstiftning om slakt av fiskar. 
  • En majoritet vill se maxtider för djurtransporter, förbud mot export av levande djur till tredje land och förbud mot att transportera unga djur som inte är avvanda än. 
  • Det finns ett stort stöd för att införa en djurskyddsmärkning på animaliska livsmedel, som inkluderar hur djuren har transporterats och dött.

– Det här kommer vara början på något stort och jag vill rikta ett stort tack till alla djurvänner som tog chansen att göra sin röst hört i samrådet. Om vi får till ambitiösa och relevanta lagstiftningsändringar i hela EU, kommer miljontals djur få det bättre. Djurens Rätt fortsätter arbeta för att varje djurindivid ska skyddas och för att det ska bli svårare att utnyttja djur. Ett viktigt steg på vägen är också att se till att en kommissionär för djurskydd inrättas, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Resultaten av samrådet kommer ingå i de konsekvensanalyser som EU-kommissionen ska ta fram för de lagstiftningsförslag som kommissionen ska presentera under 2023.

Ge Europas djur en starkare röst. Skriv under för en europeisk kommissionär för djurskyddet.

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

8 april 2022

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem