Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

EU på väg att skydda visselblåsare för djuren

EU på väg att skydda visselblåsare för djuren
Grisar som föds upp för att bli parmaskinka i Italien, ett exempel på den typ av avslöjanden som skulle kunna skyddas inom EU om de nya reglerna träder i kraft.

Organisationer eller personer som avslöjar missförhållanden i djurhållningen som strider mot EU:s lagstiftning kan komma att skyddas mot åtal. Det är innebörden i ett förslag som kommer upp till omröstningen i EU-parlamentet den 22 oktober.

I förra veckan antog EU:s utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) en rapport som föreslår att personer eller organisationer som avslöjar och rapporterar om företeelser som strider mot EU:s lagstiftning, ofta kallade visselblåsare, ska skyddas mot åtal. Och att detta ska inkludera avslöjanden som gäller djur.

Vid flera tillfälle under senare år har t.ex. avslöjanden om hur grisar hanteras och hålls, både i uppfödning och på slakterier, gjorts runt om i Europa, och sådana avslöjanden skulle kunna vara ett exempel på något som skulle kunna få skydd i EU:s lagstiftning. ENVI resonemang går ut på att djurskydd är en viktig del i livsmedelssäkerheten i EU och att den eller de som avslöjar sådant som strider mot EU:s lagar därför bör skyddas mot åtal.

Ärendet ska nu tas upp i ytterligare ett EU-utskott den 10 oktober, och därefter i parlamentet den 22 oktober.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

18 september 2018

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem