Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

EU-parlamentet vill förbjuda tvångsmatning av fåglar

Foto: Animal Equality

Den 10 juni ställde sig EU-parlamentet bakom End the Cage Age, ett initiativ som vill förbjuda burar inom lantbruket i EU. Och samtidigt, i ett tillägg till förslaget, tog parlamentet också ställning för ett förbud mot tvångsmatning av ankor och gäss för produkten foie gras, ank- och gåslever.

Mycket stod på spel när EU-parlamentet skulle debattera och rösta om medborgarinitiativet End the Cage Age. Tidigare i maj fick initiativet stöd från jordbruksutskottet i EU och med överväldigande majoritet - 558 ja-röster mot 37 nej - fick medborgarinitiativet den 10 juni även stöd från parlamentet.

Som ett tillägg tog parlamentet också ställning för ett förbud mot tvångsmatning av ankor och gäss, något som görs för att producera lyxprodukten foie gras, ank- och gåslever.

Produktionen av foie gras innebär att ankor och gäss tvångsmatas med så stora mängder mat att deras lever sväller upp till tio gånger sin normala storlek. Fåglarna tvångsmatas flera gånger per dag genom att en pump körs ned i halsen och trycker ned upp till ett halvt kilo foder på bara några sekunder. I EU-parlamentets ställningstagande kallas metoden för "cruel and unnecessary".

Beslutet den 10 juni innebär att parlamentet skickar förslaget vidare till EU-kommissionen med en uppmaning att ta fram ett lagförslag. Besked från kommissionen väntas i slutet av juni.

Om kommissionen lägger fram ett förslag om förbud måste det lagförslaget därefter godkännas av EU:s medlemsländer och därefter återigen av parlamentet. Så vägen är fortfarande lång. Men skulle initiativet End the Cage Age gå igenom hela vägen skulle det bli en historisk seger för djuren i EU - och ett förbud mot tvångsmatning skulle bli en välkommen bonus.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

15 juni 2021

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem