Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

EU uppmanas förbjuda kosmetikatester på djur

En koalition av europeiska djurrätts- och djurskyddsorganisationer överlämnade den 18 oktober drygt 240 000 namnunderskrifter mot kosmetikatester på djur till EU-parlamentet i Bryssel.

Koalitionen European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), där Djurens Rätt ingår som svensk representant, överlämnade den 18 oktober 241 987 namnunderskrifter mot kosmetikatester på djur. Namnen överlämnades till EU-parlamentet i Bryssel med uppmaningen Inga undantag, Ingen fördröjning, Inga kosmetikatester på djur.

Arrangemanget i Bryssel den 18 oktober inkluderade en överlämning av namnunderskrifterna, en uppvaktning av parlamentsledamöter och en "flashmob-kör" på torget Parc du Cinquantenaire.

 

Kampanjen No Cruel Cosmetics vill förbjuda import och försäljning av kosmetikaprodukter testade på djur i EU. En av dem som ställt sig bakom kampanjen är Chrissie Hynde, sångerska i The Pretenders:

– Det är skamligt att djur fortfarande utsätts för plågsamma försök på grund av skönhetsprodukter som säljs i EU. Jag uppmanar EU-kommissionen att införa ett heltäckande förbud, och jag uppmanar Europas medborgare att göra detsamma genom att ställa sig bakom kampanjen No Cruel Cosmetics!

ECEAE har varit drivande i kampanjen – och EU har också antagit ett förbud mot djurtester på kosmetika- och hygienprodukter. Tyvärr är det dock fortfarande tillåtet för kosmetikaföretag att sälja djurtestade produkter där försöken är utförda i andra delar av världen – ett import- och försäljningsförbud ska träda i kraft under 2013. Förbudet förväntas dock innehålla en mängd undantag, vilket kommer göra att djur även i fortsättningen kommer att lida och dö för skönhetsprodukter som säljs i EU. EU-kommissionen förväntas lägga sitt förslag på lagstiftning under de kommande veckorna.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

19 oktober 2012

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem