Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Fazer Group blir nästa företag att säga nej till burhållning av hönor

Fazer Group, som redan förra våren valde bort ägg från hönor i bur i Sverige, tar nu ett helhetsgrepp i frågan. Koncernen gick idag ut med ett buräggsfritt beslut som inkluderar hela Fazer Group, det vill säga Sverige, Danmark, Finland, Baltikum och snart även Ryssland. Beslutet är resultatet av samtal mellan Djurens Rätt, finska djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille och Fazer.

– Vi är mycket tacksamma över de synpunkter vi fick från olika aktörer när vi fastställde målet. Det har varit väldigt viktigt att lyssna på leverantörer, djurrättsorganisationer och producentorganisationer, säger Mariana Edge, hållbarhetsansvarig, Fazer Sverige.

– Vi hoppas kunna fortsätta dialogen och är beredda att se över vårt mål och hitta nya lösningar som stöder hållbar äggproduktion, om tillgången och marknadsläget gör det möjligt, fortsätter hon.  

Fazer som de flesta kanske förknippar med godis och bröd, är mycket mer än så. De tillverkar exempelvis stora mängder av kakor och via sin svenska Food Service-del serverar de varje dag 500 000 måltider till äldreboenden, skolor och personalmatsalar. De äger även bageriet Gateau som har runt 35 butiker runt om i landet. Koncernen som helhet exporterar sina produkter till 40 länder och hade år 2018 en omsättning på 1,6 miljarder euro.

– Vi är glada över att Fazer Group tar ett helhetsgrepp kring frågan om burhållning, med tanke på deras storlek så kommer detta att påverkar väldigt många individer. Extra positivt är det att de är med och driver på arbetet för hönorna i Baltikum och i Ryssland, säger Nathalie Söderström ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

En rapport som sammanställts av Charity Entrepreneurship rankar välfärden hos de vanligaste djuren i livsmedelsindustrin. Där rankas hönor i burar som de djur som har det allra sämst, tätt följda av kycklingarna i köttindustrin. Därför informerar Djurens Rätt löpande företag om vilka förhållanden som djuren i livsmedelsindustrin lever under och vilka beslut de kan fatta som bidrar till en mer djurvänlig värld. På Äggläget kan du läsa mer om hur företagen jobbar med just äggfrågan.

Kom ihåg att det bästa du som enskild konsument kan göra för hönorna är att välja bort äggen helt och hållet. På Djurens Rätts inspirationssajt väljvego.se hittar du äggfria recept och fyra tips för att ersätta ägg i bakning, maränger m.m.

Linn Bleckert

Linn Bleckert | Kampanjkoordinator

10 april 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem