Djurens Rätt
08 June 2018

Felmärkt päls missleder konsumenter

Mellan november 2017 och januari 2018 undersökte CTIA om pälsplagg som fanns på marknaden följde lagstiftningen för märkning av päls. Men resultaten visade att enbart 2 av de 12 plagg som undersöktes var korrekt märkta.

Fyra av plaggen nämnde inte att de innehöll päls överhuvudtaget, fem plagg var inte korrekt märkta och ena plagget innehöll inte märkning på tjeckiska. Plaggen som togs in för undersökning var framförallt jackor med pälskrage och mössor men pälstofs.

CTIA utförde undersökningen som en uppföljning på organisationen Freedom for Animals egen undersökning.

– Det här ämnet är mycket känsligt för konsumenter - majoriteten i Tjeckien vill inte köpa äkta päls. Det är viktigt att vara medveten om att fuskpäls i allt högre grad liknar äkta djurpäls både i utseende och beröring samt pris. Sålunda är dessa egenskaper, som tidigare användes som ett sätt att särskilja äkta päls från fuskpäls, inte längre tillförlitliga. Det är uppenbart att den nuvarande lagstiftningen inte garanterar ett ordentligt skydd för konsumenter, säger Luci Moravcová, kampanjkoordinator på Freedom for Animals.

Den tjeckiska undersökningen var en del av Fur Free Alliance undersökning som utfördes i 10 länder runtom i Europa, inklusive Sverige. Totalt för den europeiska marknaden var 68 procent av plaggen med päls felmärkta.

CTIA-kontrollen bekräftar resultaten av undersökningar som utförs av Fur Free Alliance medlemsorganisationer.

– Den nuvarande lagstiftningen tjänar inte sitt syfte och det är dags att vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra vilseledande märkning, konsumenterna har rätt att veta vad de köper, säger Luci Moravcová.

Opinionen mot pälsproduktion växer i Tjeckien. Opinionen för djurens välbefinnande ledde att Tjeckien i juli 2017 med en överväldigande majoritet röstade för ett förbud mot pälsdjursfarmning. Förbudet kommer att träda i kraft den 1 februari 2019.

Francesca Vilches

Francesca Vilches

Ansvarig för växtbaserad utveckling
Dela: