Djurens Rätt
27 September 2017

Felmärkt päls - över hela EU

Alla plagg som innehåller pälsdetaljer (upp till 20 % päls i ett plagg) och som säljs i EU ska vara märkta med "Innehåller icke-textila delar av animaliskt ursprung". Men den märkningen saknades helt i 68 % av de 667 klädesplagg med pälsdetaljer som medlemsorganisationerna i Fur Free Alliance, där Djurens Rätt ingår, undersökte under 2016.

Det förekom också att plagg som var märkta som t.ex. 100 % polyester eller akryl innehöll päls.

– Det här är väldigt allvarligt. En märkning som är framtagen för att underlätta för konsumenterna att göra etiska val visar sig vara helt opålitlig och i slutändan är det djuren på pälsdjursfarmerna som får betala priset, säger Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt.

Granskningen, som presenteras i EU-parlamentet idag, är genomförd i tio EU-länder, bland annat Sverige, och visar på stora brister i efterlevnad av lagstiftningen men också att reglerna, även när de efterlevs, är svårbegripliga för konsumenterna. Fur Free Alliance uppmanar nu EU att införa en transparent, obligatorisk märkning av alla animaliska produkter som säljs i unionen.

Undersökningen visade också att det till stor del handlar om plagg som kostar under 500 kr.

– Många tänker att ett billigt plagg automatiskt betyder att det inte innehåller äkta päls men så är alltså inte fallet. Jag råder konsumenter som vill välja bort päls att handla från företagen som finns med på Djurens Rätts pälsfria lista, säger Francesca Vilches.

Märkningen är en EU-förordning som infördes 2012 - EU: s förordning om textilmärkning (1007/2011). Syftet med förordningen är att varna konsumenterna för päls i textilprodukter och kräver att klädesplagg som innehåller animaliska produkter (som äkta päls, läder, fjädrar, dun eller ben) ska märkas med orden “Innehåller icke-textila delar av animaliskt ursprung”. Dessutom, eftersom förordningen endast omfattar textilier, kan ett brett sortiment av produkter som till exempel skor, handväskor och nyckelringar som innehåller päls säljas utan något sådant märkningskrav.

Här kan du läsa hela den svenska och hela den internationella rapporten.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: