Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Fem framgångar för djuren i november 2020

Världens ensammaste elefant är inte ensam längre
Elefanten Kaavan träffar en annan elefant för första gången på åtta år. Foto: FOUR PAWS International

Världens mest ensamma elefant är inte längre ensam, en europeisk pälsindustri på fallrepet och hönsburar kan vara på väg bort i Danmark. Här är fem goda nyheter för djuren som hände under november 2020.

Här är fem goda nyheter för djuren som hände under november 2020.

1. Världens ensammaste elefant är inte ensam längre

Elefanten Kaavan – som kallats världens mest ensamma elefant - har varit isolerad på en djurpark i Pakistan i drygt 30 år. Ensam sedan 2012 då hans partner dog och ofta fastkedjad. Men i slutet av november flyttades Kaavan äntligen till ett reservat i Kambodja där han får leva mer som en elefant ska göra – och för första gången på åtta år fick han träffa en annan elefant.

Kopenhagen Fur lägger ner verksamheten

2. Kopenhagen Fur lägger ner verksamheten

Kopenhagen Fur, världens största auktionshus för päls, ska stänga. Beslutet - en konsekvens av den pågående virussmittan, massavlivningen och nedstängningen av danska minkfarmer – förändrar radikalt förutsättningarna för hela den skandinaviska pälsindustrin. Till exempel säljs en stor del av den minkpäls som tas fram i Sverige via Kopenhagen Fur.

EU avsätter äntligen pengar för forskning om bedövning av grisar vid slakt

3. EU avsätter äntligen pengar för forskning om bedövning av grisar vid slakt

EU-kommissionen kommer att avsätta två miljoner euro för forskning i syfte att komma bort från den plågsamma koldioxidbedövningen vid slakt av grisar. För ett år sedan uppmanade Djurens Rätt tillsammans med Eurogroup for Animals till införandet av ett förbud mot koldioxidbedövning av grisar vid slakt i hela EU från 1 januari 2025.

Endast 34 minkfarmer finns kvar i Sverige

4. Endast 34 minkfarmer finns kvar i Sverige

I samband med att coronaviruset har spridits på svenska minkfarmer har myndigheterna gjort en kontroll av samtliga svenska minkfarmer. Totalt har 34 minkfarmer kontrollerats, vilket är visar att det endast är så många aktiva minkfarmer som finns kvar i Sverige i dagsläget. Det är mer än en halvering av antalet farmer under det senaste decenniet.

Danmark på väg att förbjuda hönsburar efter ministerns löfte

5. Danmark på väg att förbjuda hönsburar efter ministerns löfte

Ett förslag om att förbjuda hönsburar i Danmark till år 2022 röstade ner i folketinget i veckan, men förhoppningen om kommande förbud lever vidare efter att landets nya jordbruksminister Rasmus Prehn efter omröstningen lovade arbeta för att burarna ska bort. Något att för Sveriges ansvariga minister Jennie Nilsson att inspireras av.

Djurens Rätts verksamhet finansieras av gåvor och medlemskap. Med din hjälp kan vi informera allmänheten om djurens situation och skapa opinion. Vi kan påverka de som har makt att förändra.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

2 december 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem