Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Finland uppmanas att sluta föda upp överviktiga rävar för päls

En överviktig arktik räv ligger på golvet i en bur. Pälsen ligger i tjocka veck runt kroppen.
Överviktig räv, Foto från organisationen Oikeutta eläimille

Nyligen avslöjades den selektiva uppfödningen av kraftigt överviktiga rävar på finska pälsfarmer. Alarmerande bilder visade arktiska rävar, så stora att de knappt kan röra sig, och chockade både medborgare och djurrättsorganisationer över hela världen. Bilderna skapade rubriker i flera Europeiska länder.

Medlemsorganisationerna i den internationella djurskyddskoalitionen Fur Free Alliance uppmanar nu Finland att vidta kraftiga åtgärder för att få ett slut på den grymma aveln av deöverviktiga arktiska rävarna.Veikka Lahtinen, kampanjkoordinator för den finska djurrättsorganisationen Animalia, säger: "Industrin har varit medveten om problemet ett tag. En studie publicerad 2014 visade att under hösten hade så många som 86 procent av djuren böjda fötter och chockerande 20 procent led av sjuklig fetma.

De arktiska rävarna som föds upp enkom för sin päls väger ibland 5 gånger sin naturliga vikt. Som ett resultat av övervikten lider rävarna av svåra välfärdsproblem som lös hud, hudveck och böjda fötter.

Djurens Rätt, tillsammans med övriga medlemmar i Fur Free Alliance uppmuntrar företag i Finland och i övriga världen att helt och hållet lägga pälsprodukterna på hyllan och bli pälsfria.

– Det går inte att föda upp djur i bur på ett etiskt ansvarsfullt sätt, det är i grunden fel att utnyttja djur för sin päls. Så många moderna företag har redan tagit steget till att bli helt pälsfria och det är djurfria material som är framtiden, säger Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationschef

10 november 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem