Djurens Rätt
27 December 2021

Fira ett djurvänligt nyår - pangfritt!

Tips på vad du kan göra för att fler djur ska få en snäll start på året:

  1. Skriv under Djurens Rätts namninsamlingar för djuren här

  2. bli månadsgivare och hjälp oss sätta press på politiker här

  3. känner du en ung djurvän som vill se till att 2022 bli ett snällare år? Ge bort ett medlemskap i Rädda Djuren-klubben här

Hunden Finley skrämdes av fyrverkerierna och rymde

 

Fyrverkerierna blev för mycket för den ettårige hunden Finley som sprang i väg en nyårsafton.

Matten Elin var, tillsammans med sin sambo, ute och letade efter hunden i över ett dygn innan Finley hittades! Elin berättar:

Jag var ute hela natten utan ett enda spår och vi började bli riktigt desperata eftersom vi faktiskt tänkte tanken att han faktiskt inte skulle hittas när han varit borta så pass länge. Vi känner oss hela igen!

 

Så länge fyrverkerier används så måste de familjer som lever med djur fortfarande anpassa sig efter det.

Tips för att skapa en tryggare nyårsafton 🐾

  1. När det smäller utomhus är det viktigt att familjedjuret har en trygg plats som gärna är ljuddämpad och mörklagd.

  2. Rasta hunden ordentligt tidigt på dagen innan smällandet börjar, men ha inte hunden lös under dagarna kring nyår.

  3. Under själva tolvslaget höjer du volymen på musiken för att maskera ljuden från fyrverkerierna.

    Källa: Agria

Bild: Shutterstock

Bild: Shutterstock

Ytterligare läsning och fler tips

  1. Lämna aldrig djur ensamma på nyårsaftonen. Om ditt familjedjur blir rädd ska du finnas till hands för den, du är dess trygghet i livet.

  2. Stötta den med mjuk beröring eller distrahera den med ett gott tuggben/djurgodis. Du riskerar inte att belöna rädslan. Om du däremot själv är rädd för smällarna känner hunden av det, så då kan det vara bra att be någon annan ta ansvar för hundens trygghet.

  3. Försök agera som vanligt och låt familjedjuret gärna göra saker hen tycker är roliga, både under dagen men också när det smäller som mest. Släng till exempel ut gott godis i rummen och låt hen söka. Det är lugnande att äta och tugga men det ska vara något hen tycker är riktigt gott.

  4. Du kan pröva med öronproppar av fetvadd eller lätt fuktad bomull som försiktigt förs ner i hörselgången för att dämpa ljud men det bör du ha vant familjedjuret vid tidigare.

  5. Sätt på låg avledande musik på radion och häng ett skynke för fönstret den aktuella kvällen.

Om hunden hamnar i chock

Råkar familjedjuret i akut chocktillstånd och du ser att slemhinnorna i munnen är vita, tag omedelbart kontakt med en veterinär. Titta redan i förväg vilka djursjukhus i din närhet som har jouröppet.

PanglistanBild: Shutterstock

Även andra djur kan bli rädda 🐇🦜

Vissa av tipsen ovan gäller även katter. Det är viktigt att se till att din katt är inomhus under dygnen före och under nyårsaftonen. Rädslan kan annars få den att ge sig av långt hemifrån och att den inte hittar tillbaka. Även andra familjedjur kan bli rädda. Det gäller kaniner, marsvin, fåglar och andra djurslag. Se till att de inte är ensamma hemma och ha koll på deras reaktioner vid nyårsfyrverkerier och om olagligt smällande sker vid andra tidpunkter.

Är din kommun med på Panglistan?

Inför nyårsafton 2021 uppger fler än hälften av Sveriges kommuner att de kommer begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier. Dessutom uppger över 90 % av kommunerna att de inte skulle haft något firande med fyrverkerier i kommunal regi oavsett pandemi eller ej. Något som Djurens Rätt, som står bakom kartläggningen, ser positivt på. För att se alla kommuner som är med på Panglistan klicka här

Vi vill passa på att önska ett gott nytt, djurvänligt nyår! 

Hund och kattBild: Shutterstock

Åsa Björk

Åsa Björk

Ansvarig för Rädda Djuren-klubben
Dela: