Djurens Rätt
08 May 2020

Fler skaffar familjedjur i coronatider men vad händer sen?

Antalet sökningar på Blocket gällande djur har ökat under coronapandemin rapporterar bland andra Sveriges Radio och flera djurhem vittnar om en ökad efterfrågan.

– Det finns en stor risk att många familjedjur drabbas när livet återgår till det normala. Var hamnar hunden eller katten när ingen längre jobbar hemifrån och många vill ut och resa? Vi har redan omkring 150 000 hemlösa katter i Sverige och många andra hemlösa djur, de behöver inte bli fler. Att skaffa ett djur är ett stort åtagande, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Det är viktigt att veta vad en ger sig in på när en skaffar ett djur och vad det djuret behöver för att må bra.

– Hundar är sociala djur som gärna inte ska lämnas ensamma alls. Och katter som kan klara sig lite bättre ensamma måste ändå ses till minst två gånger per dag för att minska risken att de springer bort eller skadar sig. Det är tidskrävande att ha djur och det måste du ha en plan för när du tar dig ansvar för dem, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt.

 I flera andra länder i Europa är det väldigt tydligt att många skaffar djur av fel anledning, i länder med strikt karantän har en promenad med hunden varit en av de få giltiga anledningarna att lämna hemmet. Vissa internationella djurhem har till och med tillfälligt slutat adoptera bort djur eftersom de menar att risken är för stor att människor skaffar djur av fel anledning.

– Det går inte att bara lämna tillbaka ett djur som vilken vara som helst. Risken finns då att djurhemmen blir överfulla och att andra individer inte kan räddas i förlängningen, säger Anna Harenius, sakkunnig hos Djurens Rätt.

Det här ska du tänka på om du vill utöka din familj med ett djur

  • Köp inte – adoptera
    Du kan ge ett hemlöst djur ett tryggt liv i ett ”föralltidhem”.
  • Välj djurhem noggrant
    Se till att skaffa dig en egen uppfattning om både djuret och djurhemmet,
    här finns en checklista från Djurens Rätt som kan guida dig.
  • Överväg jourhem
    Genom att först agera djurhem kan du hjälpa ett djur som är i akut behov samtidigt som du får prova på hur det är att ta hand om ett djur.
  • Se till att alltid ID-märka och registrera djuret
Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: