Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Fler svenska företag tar mer ansvar för djuren

Kycklingar inomhus i stall
Foto: Shutterstock

Allt fler svenska företag avancerar i hållbarhetsarbetet genom att höja kraven för djurvälfärd. Den senaste tiden har fler färdigmatstillverkare och matkassar valt att arbeta med välfärdspolicyn European Chicken Commitment (ECC), beslut som kommer efter dialog med Djurens Rätt.

Matkasseföretagen Mat & Ro och Familyfood tillhör några av de senaste företagen som valt att påbörja omställningen av sina kycklinginköp för att möta kriterierna i ECC senast år 2026. Dessa goda nyheter innebär att hela 10 av 12 matkassar i Sverige (som har kyckling i sortimentet) nu arbetar med ECC. Endast Svarta Lådan och Axfoodägda Middagsfrid saknar en policy för ECC, och har alltså ännu inte sagt nej till turbokycklingar. Matkasseföretagen har tidigare granskats av Djurens Rätt i en rapport som släpptes i januari 2021. Efter rapporten släpptes valde fler matkassar att arbeta med ECC, bland annat HelloFresh och Linas Matkasse. En annan positiv nyhet från just Linas Matkasse är att de nu har infört en helt vegansk matkasse i sortimentet.

Ytterligare positiva nyheter är att färdigmatstillverkaren Grön Ko också väljer att arbeta med ECC. Grön Kos färdigrätter säljs bland annat på SJ-tåg och hos de största livsmedelskedjorna. Sektorn för färdigmat har även den granskats av Djurens Rätt i en rapport som släpptes i april 2021. I rapporten kartlades 8 av de största varumärkena inom färdigmat i landet, och då arbetade endast 2 av de största med ECC. Efter att rapporten släpptes har (förutom Grön Ko) även Orkla Foods Sverige, med varumärkena Felix och Paúluns, börjat arbeta med ECC.

 

Om European Chicken Commitment

Det är ett antal välfärdskriterier som tagits fram av Djurens Rätt tillsammans med ett 30-tal andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. Kriterierna baseras på den senaste forskningen om djurvälfärd och ska öka kycklingarnas välmående, bland annat genom att inte använda snabbväxande raser (turbokycklingar) och att kycklingarna ska ha större yta att röra sig på. Efter samtal med Djurens Rätt har ett 50-tal svenska företag valt att arbeta med ECC. I Europa ligger siffran på över 330 företag totalt. På Kycklingläget hittar du alla svenska företag som valt att ta större ansvar för kycklingarna

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan påverka att fler företag ställer högre krav på kycklingarnas välfärd.

Nora Ullman

Nora Ullman | Specialist Företagsrelationer

31 augusti 2022

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem