Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Fler veganer behövs för rädda världen enligt ny rapport från FN:s klimatpanel

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

Världens matproduktion måste förändras för att hålla planetens temperatur på en säker nivå, bland annat måste fler bli veganer. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC som är sammanställd av 170 forskare från 52 länder.

Mänskligheten måste ändra sitt sätt att bruka jord och skog för att kunna vända klimatförändringar och undvika svältkriser, det skriver IPCC i en rapport som publicerades  under torsdagen och sammanfattas av bland annat Expressen och SR Ekot.

Klimatpanelen rekommenderar en världsomspännande kostomställning för att kunna rädda planeten – fler bör till exempel bli veganer. ”Konsumtion av hälsosamma och hållbara dieter, så som de som är baserade på grövre spannmål, baljväxter och grönsaker, nötter och frön, skapar enorma möjligheter för att reducera växthusgasutsläpp" går det att läsa i rapporten som är sammanställd av 170 forskare från 52 länder och har tagit två år att göra klart.

Att lösa klimatkrisen genom att enbart minska koldioxidutsläpp från bilar, flyg och fabriker kommer inte att räcka till - det som krävs enligt IPCC:S rapport är att bland annat att minska antalet kor, minska på matsvinnet och på människors köttkonsumtion.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

8 augusti 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem