Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Flunsan går i fabriken

Foto: Shutterstock

När dåvarande miljö- och klimatministern Isabella Lövin (MP) påpekade att djurhållning orsakar pandemier och därför uppmanade till åtgärder, så invände landsbygdsministern Jennie Nilsson (S). Ministern menade i Expressen att ”Sveriges tuffa djurskyddslagstiftning” är tillräcklig.

– Dålig djurhållning, framför allt i Asien, är sannolikt kopplat till den här pandemin och också till fågelinfluensan. Att på alla sätt säkerställa att man har en god djurhållning med tuffa krav är en prioriterad fråga som det inte finns någon åsiktsskillnad i, sa hon.

När man talar om trollen. Redan veckan därpå drabbades Sverige av just fågelinfluensan, viruset H5N8 spreds hos Sveriges största äggproducent och två miljoner hönor avlivades. Utbrottet i Sverige har fortsatt, även kycklingar och kalkoner i köttindustrin har smittats och avlivats. Influensasäsongen bland fjäderfän infaller årligen i EU men är extra svår i år.

– Sverige är ett av de länder med flest kycklingar per gård inom EU, och infektioner kan därför spridas som en löpeld när de väl kommer in. Risken för mutation blir större ju fler individer som drabbas av smittan. Vi kan inte fortsätta med att ha hundratusentals eller till och med miljontals djur per gård. Animaliekonsumtionen måste minska och striktare lagstiftning krävs, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

Texten är ett utdrag av en artikel av Josefin Strang från Tidningen Djurens Rätt nr. 1/2021.

Tidningen Djurens Rätt är Nordens största tidning om djurrätt och djurskydd. Som medlem i Djurens Rätt får du tidningen till din brevlåda/inkorg fyra gånger om året.

Josefin Strang

Josefin Strang | Chefredaktör, Tidningen Djurens Rätt

28 mars 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem