Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

FN-deklaration erkänner vikten av att skydda djur för en hållbar framtid

Foto: Shutterstock

Efter en diplomatisk kris i FN har nu en formulering om vikten av att skydda djur återinförts i den FN-deklaration som årligen fastställer medlemsländernas synpunkter kring de globala målen.

World Federation for Animals, där Djurens Rätt är en av de grundande medlemsorganisationerna, har haft en ledande roll i ett intensivt påverkansarbete som gav resultat. EU, Kanada, Australien och Nya Zeeland tog med sig de framförda argumenten till förhandlingsbordet där de fick igenom sina krav. En paragraf om vikten av att skydda djur inkluderades i den slutliga deklarationen. 

Det var en skrivning i ett tidigare utkast där covid-19-pandemin beskrevs som en viktig påminnelse om det nära förhållandet mellan människa, djur och miljö som utlöste krisen. Eftersom WHO-utredningen om pandemins ursprung inte avslutats eller kunnat fastslå kopplingar mellan virusutbrottet och handel med djur krävde Kina att deklarationen inte skulle innehålla några formuleringar om djur. 

Formuleringen i den slutliga deklarationen slår fast att trenden med förstörda ekosystem måste vändas och pekar ut vikten av att få stopp på handeln med och konsumtionen av vilda djur.

Djurens Rätt har grundat World Federation for Animals. Djurplågeri hindras inte av nationsgränser. Vi arbetar därför för djuren världen över.

Bild på Cecilia Mille

Cecilia Mille | Sakkunnig i hållbarhetsfrågor

24 augusti 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem