Hoppa till huvudinnehåll

Förändra! släpper filmserien "Fråga veganen"

Wilma och Lydia snackar veganism i Fråga veganen
Wilma och Lydia snackar veganism i Fråga veganen

Fråga veganen är en filmserie om fyra avsnitt från Djurens Rätts projekt Förändra! som engagerar unga människor inom djurrättsaktivism. I det första avsnittet möter vi aktivisterna Lydia Ericson Dahl från Rönninge och Wilma Dywling från Södertälje, medverkar gör också Emma Bogos och Pernilla Berg.

Allt fler unga väljer en vegansk kost ofta av klimat- eller djurrättsliga skäl. I Djurens Rätts undersökning från april 2016 är andelen personer som äter vegetariskt eller veganskt i åldersgruppen 18-29 - hela 14 procent.

Serien med Youtube-filmer är skapad av unga aktivister och riktar sig också mot ungdomar. I avsnitten lyfts ämnen som hur en blir vegan, vad en ska tänka på gällande näring och hur en går vidare för att prata med sin omgivning av veganism.

– Jag ville att mina värderingar skulle speglas i de beslut jag fattar och jag tycker inte att man ska utnyttja någon annan varelse och efter ett tag började jag förstå att det är det som händer djuren i livsmedelsindustrin, säger Lydia Ericson Dahl.

– Jag tog det liksom i små steg så att det inte kändes som ett jättehopp, säger Wilma Dywling när hon berättar om hur hon gick från vegetarian till vegan.

Djurens Rätt projekt Förändra! har samlat omkring 20 ungdomar från hela landet som nu arbetar bland annat med att ta fram film- och podcastmaterial. Deltagarna skriver också insändare och medborgarförslag och pratar aktivism på sociala medier

Målet med projektet är att skapa och tillgängliggöra information och verktyg för ungdomar som vill engagera sig för djuren inom det demokratiska systemet. Förändraprojektet drivs av Djurens Rätt och finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Här kan du se alla avsnitt av Fråga veganen!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Kampanjsamordnare

20 mars 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem