Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Förbudet mot pälsdjursfarmning äntligen genomklubbat i Tjeckien

Räv på farm i Kanada
Foto: Jo-Anne McArthur / #MakeFurHistory

Vi har tidigare skrivit om Tjeckiens steg mot ett förbud mot pälsdjursfarmning och nu i veckan röstade den tjeckiska senaten igenom den lag mot djurplågeri som föreslår ett förbud mot pälsdjursfarmning. 39 senatorer röstade för förbudet, bara 3 röstade emot.

Senaten diskuterade förslaget länge med en hetsig debatt innan förslaget röstades igenom, vilket betyder att pälsdjursfarmning i Tjeckien blir förbjudet med en avvecklingsperiod till januari 2019. Lagförslaget skickas nu vidare till presidenten som under 15 dagar har möjligheten att dra tillbaka beslutet, vilket beräknas som osannolikt.

Idag finns det 9 farmer i Tjeckien där det hålls 20 000 minkar och rävar. Länge har djurrättsorganisationer i landet lyft de missförhållanden som finns på farmerna och de gläds nu åt beslutet.

- Vi tackar senatorerna för att de tagit oss närmre ett förbud mot pälsdjursfarmning. Vi är glada att de, såväl som allmänheten, tycker att det är oetiskt att döda djur för modets skull. Vi tror att detta är ett resultat av senaste tidens trend i hela Europa, samhällen blir mer medvetna och omtänksamma mot de som inte kan försvara sig själva. Vi är väldigt glada över beslutet, det är en historisk milstolpe för djuren i vårt land, säger Lucie Moravcová från djurrättsorganisationen Svoboda zvířat.

Enligt en opinionsundersökning i Tjeckien från i våras ville 83 % av den tjeckiska befolkningen att lagen skulle gå igenom och att farmerna skulle stängas.

- Vi är glada och imponerade över Tjeckiens beslut och samtidigt förundrade över att så många länder nu ligger före Sverige i fråga om djurskyddet för pälsdjuren. Allt fler länder avvecklar sin pälsindustri, men bland svenska politiker är det skrämmande tyst, säger Camilla Bergvall, ansvarig för pälsfrågor på Djurens Rätt.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationsansvarig

24 juli 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem