Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Förhindra kycklingskandaler: Djurens Rätt skickar skrivelse till näringsministern

Näringsministern.
Näringsminister Ibrahim Baylan. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Med anledning av den senaste tidens skandaler på Kronfågels slakteri i Valla har Djurens Rätt idag skickat en skrivelse till näringsminister Ibrahim Baylan. Ministerns uttalande om att höjda straff för djurplågeri är bra, men fler åtgärder behövs.

I avsaknad av landsbygdsminister får näringsminister Ibrahim Baylan stå som ansvarig för djurskyddet i Sverige. Nyligen uttalade sig ministern i Aftonbladet om att höjda straff för brott mot djurskyddslagen och djurplågeri kommer att bli verklighet, med anledning av de allvarliga brister som Kronfågels slakteri i Valla uppvisat. Djurens Rätt välkomnar beskedet och ger förslag på ytterligare behov av åtgärder i en färsk skrivelse.

– Medan förslaget om högre straff bereds vill vi också uppmärksamma ministern på att många skandaler som rör just kycklingindustrin skulle kunna förebyggas om fler förslag på åtgärder lades fram. Kycklingindustrin är en stor arbetsgivare och hanterar idag det största antalet landlevande djur i Sverige – i ett otroligt högt tempo. Det är därför av stor vikt att industrin ses över för att både bli säkrare för människor och kycklingar, säger Camilla Bergvall i skrivelsen, riksordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätts förslag i korthet

  • Ge kontrollmyndigheter och rättsväsendet tillräckligt med resurser, samt bemyndiganden, för att kunna stoppa slakterier som bryter mot lagstiftning.
  • Sätt en gräns för antal djur per anläggning och hur snabbt slakten får gå till.
  • Inför förbud mot elbadsbedövning vid slakt och avsättning av resurser till forskning om bättre bedövningsmetoder.

Läs skrivelsen i sin helhet här.

Tack vare ditt stöd kan vi fortsätta att sätta press på politikerna att förändra lagarna som påverkar djuren och inspirera fler att göra djurvänliga val som att välja veganskt eller icke djurtestat.

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

8 september 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem