Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

För första gången avslöjas Australiens dödsskepp

För första gången avslöjas Australiens dödsskepp
Foto: 60 Minutes

Djurens Rätt har vid upprepade tillfällen skrivit om hur Australien varje år exporterar miljontals djur för slakt i andra länder. Nu har djurens fasansfulla verklighet för första gången avslöjats av en person som jobbat på en fartygen.

Varje år exporteras miljontals djur från Australien för slakt i andra länder, transporter med båtar som kan ta flera veckor. Djurens Rätt har vid flera tillfällen skrivit om dessa transporter där djuren bokstavligt talat behandlas som okänsliga produkter, eller som organisationen Animals Australia konstaterar: "There’s no ‘nice’ way to send animals halfway around the world to be killed for meat."

Det senast exemplet är ett fartyg som med över 60 000 får ombord som lämnade Australien i augusti. Fåren på skeppet skulle transporteras till Kuwait, Qatar och Förenade Arabemiraten för slakt.

Mer än 2 400 av fåren på skeppet dog av den extrema värmen - och till slut fick en av de som jobbade på fartyget nog. Han spelade in hur djuren behandlas och skickade in filmen till Animals Australia, som nu har tagit det vidare till Australiens jordbruksminister och till media.

Bilderna visades i helgen på programmet 60 Minutes i Australien och har väckt starka reaktioner. Nästan 100 000 personer har på kort tid skrivit under ett upprop för att få ett stopp på transporterna och under måndagen (9 april) arrangeras demonstrationer i Australien.

Den 21 september deltog Djurens Rätt i en överlämning av mer än 1 miljon namnunderskrifter mot Europas långa och plågsamma djurtransporter. Av de insamlade namnen, som lämnades över i Bryssel till EU-kommissionär Vytenis Andriukaitis i, kom drygt 140 000 från Sverige.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

9 april 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem