Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Fortsatt smittspridning på svenska minkfarmer

Foto: Shutterstock

Avelsförbud och vaccinering av människor hjälper inte - Statens veterinärmedicinska anstalt har under augusti upptäckt SARS-CoV-2 hos en mink på en minkfarm i Västsverige.

Tidningen FoodMonitor var först med att rapportera att Statens veterinärmedicinska anstalt nyligen upptäckt SARS-CoV-2 hos en självdöd mink på en minkfarm i Västra Götalands län.

Provtagningen är en del i den sedan tidigare beslutade övervakningen av minkfarmer mink. Provsvaret kommer inte föranleda några särskilda beslut eller åtgärder från Jordbruksverkets sida, utan kommer följas upp inom övervakningsprogrammet skriver tidningen FoodMonitor som har tagit del av dokument kring händelsen.

Uppgifterna om vilken minkfarm det gäller är sekretessbelagts av länsstyrelsen.

– Det finns inget annat alternativ än en omedelbar avveckling av de svenska minkfarmerna. Om inte för djurskyddet, så för smittskyddet, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Coronavirus har konstaterats på 14 svenska minkfarmer. I Nederländerna och Danmark har spridningen av viruset orsakat nedstängningar av landets pälsdjursindustrier, Sverige stängde i slutet av januari ner uppfödningen under 2021.

De trånga burarna orsakar inte bara ett lidande för djuren, utan har nu visat sig utgöra ett hot mot folkhälsan. Det är hög tid för ett globalt förbud mot pälsdjursuppfödningen, för djuren och för folkhälsan. Det är dags för Sverige att avveckla minkfarmerna.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

25 augusti 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem