Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Framgång i arbetet mot djurförsök för kosmetika när Kina tar bort djurförsökskrav

Foto: Shutterstock

I en pågående process har Kina, som länge varit en bromskloss i arbetet för ett globalt stopp av djurförsök för kosmetika, tagit fler och fler steg bort från djurförsöken. Nu i veckan kom så det största framsteget hittills i och med att de krav som tidigare tvingat företag att acceptera djurförsök nu i princip helt tas bort.

Trots den globala trenden om att sluta testa kosmetika på djur har framsteg dröjt i Kina, vilket har tvingat företag som säljer sina produkter i Kina att accepterat att produkterna testas genom djurförsök. Som ett resultat av detta har ett antal ledande kosmetikaföretag vägrat att sälja sina produkter i Kina, medan andra har tagits bort från listor över godkända märken för att de har sålt sina produkter till Kina.

Men en glädjande utveckling i Kina har kunnat ses. 2016 släppte Kina på kraven för djurförsök för inhemskt tillverkade produkter och 2019 togs kravet på djurförsök för befintliga kosmetiska produkter på marknaden.

Nu i veckan kom så det största framsteget hittills då den ansvariga myndigheten i Kina meddelade att kraven på djurförsök för i princip all kosmetika och hygienprodukter tas bort så länge företaget kan visa att produkterna är säkra för människor att använda.

Beslutet är ett stort steg bort mot djurförsök för kosmetika världen över, och enligt organisationen Animal Asia visar beslutet att djurskyddsfrågor håller på att få allt större betydelse i Kina.

I oktober 2018 deltog Djurens Rätt i en överlämning av mer än 8 miljoner namnunderskrifter för ett globalt förbud mot djurtestad kosmetika i FN-byggnaden i New York.

Djur som utsätts för djurförsök har förmågan att uppleva, att känna lidande och lust. Därför är djurförsök oacceptabelt. Djurens Rätt arbetar för att ersätta djurförsöken med djurfria metoder.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

11 mars 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem