Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Framgång för kalvar, hönor och grisar i Kalifornien

En kalv räcker ut tungan och tittar mot kameran
Foto: Napaphat Kaewsanchai

Under gårdagen röstade den amerikanska delstaten Kalifornien igenom ett lagförslag, proposition 12, som innebär att kalvar, hönor och grisar måste ges mer plats att röra sig på, och för hönorna blir det förbjudet att hålla dem i burar. Lagstiftningen i Kalifornien är nu striktare än vad exempelvis den i Sverige är på dessa områden.

60 procent av de röstberättigad i Kalifornien röstade för proposition 12 som nu kommer träda i kraft senast 2022. Förslaget innebär:

  • Förbud mot burhållning av hönor efter 2021
  • Kalvar ska få en yta på minst 4 m2 per individ
  • Hönsfåglar i äggindustrin ska få minst 0,1 m2 per individ.
  • Grisar med kultingar ska få minst 2,2 m2 per individ

Ändringen kommer innebära att det blir dyrare att producera kött och ägg i Kalifornien, vilket tros innebära att färre djur kommer att födas upp samtidigt som de djur som fortfarande föds upp kommer få ett något bättre liv. De nya reglerna i Kalifornien blir samtidigt den striktaste djurskyddslagstiftningen som finns i USA och kommer förhoppningsvis inspirera fler delstater att ta efter.

Kalifornien får med beslutet också en striktare lagstiftning än den som finns i Sverige på dessa områden. I Sverige är burhållning av hönor fortfarande tillåtet och hönorna får hållas på 0,06 m2 per individ, kalvar får hållas på 1,5 m2 och grisar får hållas på 0,9 m2 per individ beroende på vikt.

Också i andra amerikanska delstater togs djurvänliga beslut i samband med det så kallade mellanårsvalet. I exempelvis Florida röstades ett förbud mot hundkapplöpning igenom. I just Florida finns 11 av 17 hundkapplöpningsbanor i USA.

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

7 november 2018

usa

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem