Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Framgång för växtbaserade mejeriprodukter i EU - kontroversiellt förslag slopat

Ett förslag om att skärpa reglerna mot växtbaserade mejeriprodukter i EU har skapat stod debatt sedan det röstades igenom i samband med omröstningen om unionens gemensamma jordbrukspolitik. Det skulle exempelvis bli förbjudet att kalla en växtbaserad dryck för mjölkfri. Men nu är det kontroversiella förslaget slopat.

Sedan 2013 får inte begrepp som mjölk, smör, ost och yoghurt användas om växtbaserade produkter i EU - det är därför det står havredryck på förpackningen i stället för havremjölk. Men ändringsförslag 171 i EU:s gemensamma jordbrukspolitik riskerade att skärpa reglerna ytterligare.

En växtbaserad yoghurt skulle inte få beskrivas som ”yoghurtliknande”, ett växtbaserat margarin inte säljas som "ett alternativ till smör" och det skulle bli förbjudet att sälja växtbaserad mjölk i förpackningar som liknar komjölksförpackningar.

I Djurens Rätts podd På djurens sida! berättar Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, mer om vad förslaget hade inneburit och om turerna kring det.

Enligt Växtbaserat Sverige, en sammanslutning av företag inom den växtbaserade sektorn, skulle förslaget ha gjort det svårare för den som vill välja växtbaserat och försämrat konkurrensvillkoren för växtbaserat mejeri och saktat ner skiftet till mer växtbaserat. I ett upprop uppmanande sammanslutningen European Alliance for Plant-based Foods EU:s medlemsländer att ta ställning mot ändringsförslag 171.

Men nu har förslaget skrotats och tagits bort från diskussionen om EU:s framtida jordbrukspolitik. Ändringsförslag 169, som skulle stoppat vegoburgare från att kallas vegoburgare, röstades ner redan tidigare i processen.

Det finns många och goda skäl till att välja bort djuren från tallriken. Tack vare ditt stöd kan vi inspirera fler till att göra djurvänliga val som att välja veganskt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

26 maj 2021

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem