Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Frankrike förbjuds att fånga fåglar i limfällor

Foto: 30 Millions d'Amis

Jaktformen där fåglar fastnar i grenar och pinnar täckta med lim är förbjuden i EU sedan 1979. Trots det förekommer den fortfarande i delar av Frankrike. Men nu kräver EU-kommissionen att den franska regeringen sätter stopp för djurplågeriet, och en fransk domstol har meddelat att det kommer förbjudas i landet.

Om inte Frankrikes regering ser till att djurplågeriet med limfällorna upphör riskerar landat att straffas med böter har EU meddelat. Franska jägare menar å sin sida att jaktformen – kallad chasse à la glu – är en mångårig tradition och känner sig missförstådda.

Att fånga fåglar med limfällor på detta sätt är förbjudet i EU sedan 1979 med vissa undantag. Sedan 1989 har Frankrike hänvisat till just dessa undantag för att tillåta att jakten fortfarande förekommer i områden i fem regioner i de sydöstra delarna av landet.

Uppdatering 27 augusti 2020

Frankrikes president Emmanuel Macron har beordrat franska jägare att upphöra med jakten med limfällor. Beslutet gäller för ett år i väntat på ett domslut i EU rapporterar brittiska BBC.

Uppdatering 4 juli 2021

Frankrikes högsta domstol meddelade i slutet att den kontroversiella fångstmetoden kommer att förbjudas i Frankrike, det skriver tidningen The Local.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

17 augusti 2020

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem