Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Franska veterinärer anklagas för att dölja djurplågeri

Foto från det senaste avslöjandet. Foto: L214

I december avslöjades en grisuppfödning i Frankrike. Smygtagna bilder visade kannibalism, trängsel, smuts och döda grisar. Ett par dagar senare godkändes uppfödningen av statliga veterinärer i Frankrike, som konstaterade att eventuella brister var åtgärdade. Men nu visar nya bilder att förhållandet för grisarna på uppfödningen är precis lika illa som tidigare.

Den franska organisationen L214 kunde i december 2020 visa smygtagna bilder filmade på en grisuppfödare som sålde kött under varumärket Herta Foods, ett märke som är vanligt i bland annat Frankrike och Storbritannien. Bilderna visade kannibalism, döda grisar, smuts och trängsel, en oacceptabel djurhållning

Efter avslöjandet stoppades handeln med Herta Foods produkter. Men sex dagar senare fick handeln återupptas. Då hade veterinärmyndigheter i Frankrike gick ut med att de kontrollerat grisuppfödningen och konstaterat att grisarna var i god kondition, några avvikelser kunde inte konstateras.

Men idag, bara en månad senare, kunde L214 visa nytagna bilder från i januari som visade precis samma sak som tidigare. Väldigt lite hade förändrats. Bilderna har fått stor uppmärksamhet i Frankrike och Storbritannien, som här i The Guardian.

Mycket av det i bilderna visar är brott mot hur djur får hållas i såväl Frankrike som EU.

Organisationen L214 anklagar nu den franska staten för att inte ha gjort sitt jobb med att kontrollera uppfödningen och säkerställa att djuren inte hålls på ett sätt som strider mot lagen. De ifrågasätter hur uppfödningen kunde få godkänt trots flera lagbrott som dokumenteras i såväl december som januari.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

12 februari 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem