Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Gemensamt brev skickat till Europeiska kommissionen: "Stoppa pandemier – börja här"

Två kycklingar.
Foto: Shutterstock

Tillsammans med Eurogroup for Animals har Djurens Rätt skrivit under ett öppet brev som nyligen skickats till Europeiska kommissionen. Detta för att påverka kommande strategier om biologisk mångfald och livsmedelsproduktion i en riktning som minskar risken för framtida pandemier och som främjar djurvälfärd. Idag skickade Djurens Rätt en översatt kopia till landsbygdsministern Jennie Nilsson.

70% av de smittsamma sjukdomarna som drabbar människor kommer ursprungligen från djur, och Covid-19 är bara ett exempel på det. Förändringar i land- och havsanvändning samt habitatsförluster på grund av lantbruk, särskilt industriellt lantbruk, orsakar fler och närmare interaktioner mellan människor, vilda djur och de djur som hålls i fångenskap. 

– Även inom EU köps och säljs vilda djur på marknader, både legalt och illegalt. Samtidigt vet vi att livsmedelsproduktionens industriella djurhållning här i EU är en stor riskfaktor för smittspridning mellan djur, och senare till människor. Det måste regleras ytterligare med kommande strategier. Nu har vi delgett våra rekommendationer både för Kommissionen och för vår egen regering, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt. 

”The Biodiversity Strategy to 2030” och ”Farm-to-Fork-strategin”, som nu utarbetas som en del av ”European Green Deal” ger en unik möjlighet för att ställa in en helt ny riktning för EU: reglering av handel med exotiska sällskapsdjur och en väg bort från industriell djurhållning. Båda behövs för att skydda hälsan hos människor och djur, samt deras välfärd och den biologiska mångfalden.

Du kan läsa brevet på engelska här och på svenska här.

Vill du stötta Djurens Rätts arbete både på EU-nivå och nationell nivå?

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

18 maj 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem