Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Genombrott för djurfri forskning i USA

Foto: unoL/Shutterstock

Beslutet från USA:s miljöskyddsmyndighet att upphöra med djurförsök på däggdjur till år 2035 hyllas av många som ett genombrott för den djurfria forskningen i USA.

USA:s Environmental Protection Agency, en federal miljöskyddsmyndighet, har meddelat att de kommer att sluta genomföra och finansiera djurförsök på däggdjur, ett beslut som ska vara infört till år 2035. Utfasningsperioden är lång, men myndigheten är den första i USA som har satt en uttalad deadline för en utfasning av djurförsök.

Beslutet har hyllats av djurskydds- och djurrättsorganisationer i USA, men kritiserats av grupper och organisationer som anser att djurförsöken är nödvändiga, det skriver tidningen Science.

I dagsläget utför EPA djurförsök för att kontrollera kemikalier, men en lagstiftning från 2016 tvingade myndigheten att inleda arbeta bort mot djurförsök och mot djurfria metoder. Till år 2025 ska djurförsöken ha minskat med 30 procent, och upphört helt till år 2035.

I beslutet hänvisar EPA till att djurförsök är dyrt och tidskrävande och att djurfria metoder kan nå kontrollera kemikalier snabbare, säkrare och billigare. Samtidigt satsats drygt 4 miljoner dollar på att utveckla de djurfria metoder som ska ersätta djurförsöken.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

11 september 2019

usa

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem