Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Getter vet när du ler - och de gillar det

Getter vet när du ler - och de gillar det
Foto: Linas T/Shutterstock

Getter kan uppfatta om en människa är glad eller arg, och de föredrar den glada. Det är resultatet av en ny studie gjord på 35 getter i Storbritannien.

Studien, som publicerades av The Royal Society, använde 35 getter från en djurfristad för att ta reda på hur getter relaterar till mänskliga ansiktsuttryck och känslor. I en inhägnad sattes två olika bilder upp, en som visade en människa med ett argt ansikte och en som visade samma människa med ett glatt ansiktsuttryck.

Forskarna studerade hur getterna förhöll sig till bilderna, och det visades sig att getterna både integrerade först och mer med den bild som visade en glad människa.

Utifrån detta drog forskarna slutsatsen att getterna uppfattade skillnaden på sinnesintryck hos människor, och att de föredrar det positiva och glada.

Djur som under lång tid levt nära människor, som hundar och hästar, har tidigare visats sig vara duktiga på att känna igen dessa känslor. Men detta är, enligt the Royal Society, första gången som samma egenskap visar sig hos domesticerade lantbruksdjur.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

10 september 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem