Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Givande samtal om vego och pälslöften i Almedalen

Djurens Rätts vecka i Almedalen 2018 innehöll årets vegomingel under Almedalsveckan, seminarier, politikerutfrågningar och mängder av samtal i tältet på Hamngatan i centrala Visby.

Varje år sedan 2010 har Djurens Rätt deltagit under Almedalsveckan - och så även i år. I år var det 9 personer från organisationen på plats under veckan för att från tidig morgon till sen kväll se till att djuren får en plats i samhällsdebatten.

– Att finnas på plats under Almedalsveckan och se till att djuren hörs i det politiska samtalet är en viktig del i vad vi vill åstadkomma. Varje samtal, om det är med besökare i vårt tält eller med en riksdagspolitiker, för frågan om djurs rättigheter framåt, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, som var på plats i Visby under veckan.

Här ser du bilderna från Djurens Rätt i Almedalen 2018

Givande samtal om vego och pälslöften i Almedalen

En av årets höjdpunkter under veckan var måndagskvällens vegomingel, som arrangerades i Syregården. Trots regnigt väder värmde stämningen, och det bjöds på samtal med politiker och vegoföretag på scenen samtidigt som Jävligt gott serverade bland annat veganska burgare och grillspett från sin pop up-restaurang. Ett stort tack till våra samarbetspartners EC-GO, Food for Progress, God Dryck, Oatly, Matmagasinet Vego, och The Body Shop som var med och gjorde kvällen möjlig!

Seminariet som innehöll en utfrågning av riksdagspartiernas djurpolitik fyllde salen på Campus Gotland, och hade med representanter från nästan alla riksdagspartier. Frågor som pälsdjursfarmning, ID-märkning av katter och betesrätt diskuterades, och det var tydligt att det finns en oenighet i partierna i flera av frågorna. Endast när det kom till om Sverige ska satsa på att ersätta djurförsök var samtliga ledamöter i panelen helt överens. Också en utfrågning av de politiska ungdomsförbunden arrangerades, där de fick frågan om hur de vill minska köttkonsumtionen.

Annars handlade många seminarier under Almedalsveckan om vego. Djurens Rätt arrangerade samtal om bland annat vegoskiftet och växtbaserad import, och andra som arrangerade seminarier på samma tema var Naturskyddsföreningen och den nystartade branschorganisationen Växtbaserat Sverige. På ett seminarium hos Coop redogjorde Coop för sitt vegoindex där de mäter intresset för vego i Sverige – enligt deras senaste siffror så valde var tredje svensk en vegetarisk måltid under maj 2018.

Djurvälfärd diskuterades på ett seminarium om hållbar handel arrangerat av Svensk Handel, där det konstaterades att djurvälfärd är en viktig fråga för konsumenter.

Givande samtal om vego och pälslöften i Almedalen

Andra seminarier som Djurens Rätt var med och arrangerade handlade om vems ansvar som djurskyddet är – politikernas, konsumenternas eller företagens. Liksom om det angelägna faktum att ett omhändertagande av familjedjur kan rädda livet på kvinnor och barn i samband med våld i nära relationer. Hur bör samhället agera utifrån denna kunskap?

Under onsdagseftermiddagen var Djurens Rätt med och delade ut utmärkelsen Almedalens klimatsmartaste mat som i år tilldelades Södertälje kommun.

I Djurens Rätts tält var det en stadig ström av besökare under hela veckan där många valde att bli medlemmar eller att lämna ett pälslöfte – att lova att välja bort pälsprodukter och att stötta arbetet för ett förbud mot pälsdjursfarmning i Sverige. Andra passade på att få en gnuggis eller stannade till för ett samtal om djur och djurrättsfrågor.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

6 juli 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem