Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Glädjebesked: skandallaboratoriet stängs ner

Foto: Guillermo Merino Jiménez

Efter stora protester meddelade myndigheterna i Spanien under söndagen att skandallaboratoriet Vivotecnia i Madrid stängs ner med omedelbar verkan och att djuren kommer tas om hand.

Det var i slutet av förra veckan som de omskakande bilderna som visade hur djur på försökslaboratoriet blev slagna, hur ingrepp gjordes utan bedövning och hur djuren förnedras av personal på laboratoriet släpptes.

Reaktionerna blev många och starka – tusentals skrev under upprop för att stänga laboratoriet och utanför anläggning i Madrid arrangerades protester. Många hade med transportburar för att kunna ta med djur från anläggning.

Och protesterna gav resultat. "¡VICTORIA!" utropade organisationen AnimaNaturalis på Twitter och den spanska regeringen och myndigheterna i Madrid meddelade i ett uttalande att anläggningen stängs ner med omedelbar verkan.

Ursprungligen kommunicerades att djuren skulle flyttas till en fristad, men enligt den senaste information som har kommit så finns en veterinär på plats för att ta hand om djuren och de ska i ett första skede flyttas till en regional myndighet i Madrid. Därefter finns möjligheten att djuren kan komma att omplaceras - att adopteras bort eller placeras på djurfristäder.

Samtidigt meddelar bland annat det spanska djurpartiet PACMA att arbetet fortsätter och att noga analyserar all information som kommer från myndigheterna. Förutom att verksamheten läggs ner och djuren tas om hand är det många som kräver att företaget ställs till svars för det djurplågeri djuren utsatts för.

Djur som utsätts för djurförsök har förmågan att uppleva, att känna lidande och lust. Därför är djurförsök oacceptabelt. Djurens Rätt arbetar för att ersätta djurförsöken med djurfria metoder.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

11 april 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem