Hoppa till huvudinnehåll

God köttfri jul!

Julen står för dörren och lagom till vi ska börja förbereda julbordet visar SVT “Köttets lustar” med Henrik Schyffert. Programserien vill lyfta fram den kopiösa köttkonsumtion som rika världsmedborgare står för. I Sverige har köttätandet ökat med 50 procent sedan 1980-talet. Det behöver vi ändra på.

I Sverige slaktas två och en halv miljon grisar varje år. 98 procent av alla grisar får aldrig se dagens ljus eller böka i marken utan står inlåsta i bås med betonggolv. Grisarna lever i genomsnitt sex månader med en stark tillväxt som innebär stort lidande för dem. Grisarna transporteras under stressande förhållanden till slakt. Framme vid slakteriet förs de ned i schakt där de bedövas av koldioxid vilket tillfogar grisarna smärta och är ångestframkallande. Avdomnade får de halsen avskuren.

Denna hantering av djur behöver ifrågasättas utifrån etiska principer. Har vi människor rätt att utsätta djur för detta lidande?

Läs hela debattartikeln i Göteborgs-Posten

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom | Förbundsordförande

14 december 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem