Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Göteborg ratar Kronfågel efter nya avslöjanden om djurplågeri

På Kronfågels anläggning utanför Katrineholm slaktas drygt en miljon kycklingar varje vecka. Det stora antalet kycklingar i djurfabrikerna gör det omöjligt att se till varje individ. Det leder till ett stort lidande för djuren och att kycklingar har skållats levande. Som en konsekvens av detta ska Göteborg nu sluta köpa in kyckling från Kronfågel.

Aftonbladets granskade program 200 sekunder rapporterade idag om hur kycklingar under lång tid har skållats levande på Kronfågels slakteri, trots löften om att det skulle upphöra. Enligt länsstyrelsen i Södermanlands län är bristerna allvarliga och kan leda till stort lidande för djuren.

Djuren Rätts riksordförande Camilla Bergvall kommenterade inslaget på Twitter:

Upprördheten kring vad kycklingarna utsätts för har under dagen varit många och starka. Några som direkt reagerade var Göteborgs stad som nu ska sluta köpa in kyckling från Kronfågel.

Det har under lång tid varit känt att det har förekommit missförhållanden hos Kronfågel och att en kommun som Göteborg reagerar när den ansvariga tillsynsmyndigheten inte gör det är lovvärt. Genom sin offentliga upphandling har kommunerna stora möjligheter att påverka de villkor som djur hålls under.

Att kycklingar far illa är dock inget unikt för Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. Kycklingar i Sverige lever sina fem veckor korta liv instängda i djurfabriker tillsammans med tusentals andra kycklingar. Den genomsnittliga anläggningen i Sverige har över 100 000 kycklingar per uppfödningsomgång, vilket är mer än i de flesta andra EU-länder. 

Det stora antalet kycklingar i djurfabrikerna gör det omöjligt att se till varje individ. Det går inte längre att prata om enskilda misstag när djur hanteras som varor på löpande band - lidandet är rutin i djurfabrikerna.

Djurens Rätt arbetar för de djur som är flest och har det sämst. Tack vare ditt stöd kan vi förändra världen för djuren.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

26 maj 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem