Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Grisar misstänks ha slagits med elpåfösare och tatueringshammare

I slutet av januari kom 163 grisar till Ginsten Slakteri i Harplinge. På flera av dem noterades märken som fick slakteriets veterinär att göra en anmälan.

Det är tidningen FoodMonitor som rapporterar om hur en officiell veterinär på slakteriet fattade misstankar om att ett antal av grisarna hade fått ta emot slag. I anmälan till länsstyrelsen går att läsa att:

”Vid besiktning efter slakt sågs på flertalet grisar … märken i huden som gör att undertecknad misstänker att elpåfösare använts för att driva djuren. […] Vidare gick också att se på ett par kroppar så kallade tågrälsmärken. Det vill säga märken efter slag med ett trubbigt föremål. I detta fall kan det misstänkas att de uppstått efter slag med en uppochnervänd tatueringshammare, då undertecknad jämförde storleken på märkena med en tatueringshammare lånad av företaget.”

Elpåfösare är ett verktyg som används på slakterier för att få ett djur att gå framåt. Men enligt lagen får de endast användas i undantagsfall och enstaka gånger och endast på vuxna djur.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

15 maj 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem