Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Grisarnas tillvaro är under all kritik

Nyligen kunde vi ta del av nyheten om att grisar var vid medvetande när de hängdes upp för avblodning vid ett slakteri utanför Halmstad. Tyvärr är det inte första, och säkerligen inte sista, gången som bedövningen och rutinerna kring den eller avblodningen av olika anledningar inte fungerar som den ska. Följden blir att grisar och andra djur på slakterierna utsätts för ett enormt lidande då de riskerar att hängas upp, avblodas och skållas vid medvetande.

Enligt svenska djurskyddsbestämmelser måste djuren vara bedövade, det vill säga medvetslösa, innan avblodningen påbörjas. Det är ur en djurskyddsaspekt mycket viktigt. Men allt är inte frid och fröjd för det. Det är också av stor vikt vilken slags bedövning som används. Även när inget går uppenbart fel, alla de gånger då djuren bedövas enligt gällande bestämmelser, finns det allvarliga djurskyddsbrister vid slakten av grisar.  

Grisar är sociala, nyfikna djur som behöver undersöka sin omgivning och leta efter föda i marken större delen av sin vakna tid för att må bra. Det är inget konstigt med det, ändå ignoreras den vetskapen helt när 98 procent av grisarna i den svenska köttindustrin hålls inomhus hela livet. 

Läs hela debatten på Foodmonitor.se

 

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom | fd Förbundsordförande

19 december 2016

jul

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem