Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
kr/mån

För grisars rätt att få vara grisar

För grisars rätt att få vara grisar
Foto: Dewald Kirsten/Shutterstock

Drygt 2,5 miljoner grisar slaktas i Sverige varje år. Under sina liv får de flesta av dem aldrig se solljus eller böka i marken. 98 procent av grisarna hålls inomhus hela livet. Djurens Rätt arbetar för att grisar ska få vara grisar. Så här kan du hjälpa till!

För att må bra behöver grisar ägna större delen av dagen åt att leta efter mat genom att böka, beta och undersöka sin miljö. Grisar är nyfikna och uppfinningsrika, de är sociala djur som lever i grupper när de har möjlighet. När honan ska föda lämnar hon flocken och bygger ett bo där hon föder. För de grisar som föds upp i livsmedelsindustrin är verkligheten något helt annat. De allra flesta lever hela sitt liv inomhus och får aldrig komma ut, böka eller beta. Miljön är ensidig och stimulansfattig, i boxen där smågrisarna föds har honan i bästa fall lite halm - mer fakta om grisar hittar du här.

Djurens Rätt arbetar för att grisar ska få vara grisar på riktigt. Du kan hjälpa till!

Det här kan du göra

Aktuellt just nu

Det här gör Djurens Rätt

Vi arbetar för grisarna på många olika sätt - genom att uppmana till att välja bort dem från tallriken och genom att påverka politiska beslut och lagstiftning.

  • Den 18 oktober var vi med och lämnade över nästan 60 000 namnunderskrifter till Jordbruksverket i protest mot deras beslut att smågrisar nu får separeras tidigare från sin mamma redan vid 21 dagars ålder. I denna debattartikel i Svenska Dagbladet utvecklar vi kritiken.
  • Den 15 januari 2018 kommer vi träffa, tillsammans med flera andra organisationer, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att diskutera Jordbruksverkets bristfälliga beslut. Vi kommer uppmana ministern att se till att svenska djurskyddskrav inte sänks!
  • Tillsammans med 15 andra organisationer driver vi kampanjen EndPigPain, med målet att förändra livet för alla de miljoner grisar som föds upp i Europa.

Det här är våra krav

  • Alla grisar ska ha tillgång till utevistelse med möjligheter att böka och beta.
  • De alternativ som medför minsta möjliga lidande, till exempel vaccinering mot galtlukt, måste användas istället för kirurgisk griskastrering.
  • Koldioxidbedövningen vid slakt av grisar måste ersättas av mindre plågsamma metoder. Djurens Rätt uppmanar riksdagen att sätta ett slutdatum för när koldioxid inte längre får användas som bedövningsmetod.
Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

13 december 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem