Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Grönt julbord ger 79% lägre klimatavtryck än traditionellt

Närbild på ett julbord där en vegansk janssons frestelse och gravad morot syns i bild
"Vegansson" ger lägre klimatavtryck. Foto: Melina Reid, retusch: Linnea Herner

En tredjedel av Sveriges konsumtionsrelaterade utsläpp av växthusgaser kommer från livsmedel. Nu har vegomejeriföretaget Oatly gjort klimatuträkningar på de vanligaste rätterna på julbordet. Och det går att fira mer hållbart – bara genom att byta ut de animaliska rätterna på julbordet mot växtbaserade kan klimatpåverkan bli 79% lägre.

I ett pressmeddelande från Oatly presenteras en uträkning som visar att ett vego-julbordbord kan ge så mycket som 79% lägre klimatavtryck än ett traditionellt. 

Livsmedel står för omkring en tredjedel av Sveriges konsumtionsrelaterade utsläpp av växthusgaser, varav kött och mejeriprodukter uppgår till 75% av dessa. För att vi ska ha en chans att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5 grader är det enligt WWF* en tumregel att varje lunch eller middag vi äter inte bör överstiga 0,5 kg CO2e.

Oatly har med hjälp av RISE klimatdatabas för livsmedel** räknat på klimatavtrycket för de vanligaste rätterna på det traditionella julbordet. Uträkningen visar att en traditionell jultallrik släpper ut nästan fem gånger mer än en växtbaserad -­ hela 1,8 kg CO2e. De största klimatbovarna på julbordet är de animaliska rätterna, men genom att byta ut vissa ingredienser mot växtbaserade alternativ kan man enkelt påverka sitt klimatavtryck. En jultallrik med samma rätter men med växtbaserade ingredienser släpper nämligen endast ut 0,5 kg CO2e – en besparing på 1,8 kilo CO2e per tallrik. Om vi svenskar*** i snitt äter två julbord var varje år blir det en möjlig besparing om nästan 26 000 ton CO2e -­ varje jul. Det är nästan lika mycket som 6800 flygresor mellan Stockholm och New York.

– Alla behöver tänka mer hållbart i köket och göra medvetna val. Genom att tänka lite nytt och vara kreativ i köket kan man själv minska sitt klimatavtryck utan att tumma på den goda smaken, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly.

Klimatavtryck traditionella julrätter vs växtbaserade julrätter:

Griljerad julskinka 5,55 kg CO2e för ca 600 g
Griljerad rotselleri 0,54 kg CO2e för ca 600 g
Skillnad: 5.01 kg CO2e
Skillnad i %: ­-90% CO2
e

Köttbullar 8,83 kg CO2e för ca 400 g
Vegobullar 1,16 kg CO2e för ca 400 g
Skillnad: 7,67 kg CO2e
Skillnad i %: ­-86% CO2
e

Janssons Frestelse 1,48 kg CO2e för ca 1,5 kg
Janssons festival med kapris 0,38 kg CO2e för ca 1,5 kg
Skillnad: 1,1 kg CO2e
Skillnad i %: ­-73% CO2
e

Rödbetsallad 0,5 kg CO2e för ca 800 g
Växtbaserad rödbetsallad 0,25 kg CO2e för ca 800 g
Skillnad: 0.25 kg CO2e
Skillnad i %: -50% CO2
e

Risgrynsgröt 1,83 kg CO2e för ca 1,5 kg
Växtbaserad risgrynsgröt 1,02 kg CO2e för ca 1,5 kg
Skillnad: 0.81 kg CO2e
Skillnad i %: ­-44% CO2
e

Traditionell (animalisk) jultallrik: 2,328 kg CO2e
Växtbaserad jultallrik: 0,481 kg CO2e
Skillnad: 1,847 kg CO2e
Skillnad i %: -79% CO2
e

Källa och länk till uträkningar

Här hittar du Välj vegos bästa tips till det veganska julbordet

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationsansvarig

21 december 2018

jul

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem