Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Hajar har hittats döda på havsbotten i Lysekil

Bild på en avliden haj
Genrebild från Shutterstock

Ett 60-tal fridlysta pigghajar och rockor har hittats på botten i Lysekils hamn av en grupp studenter i marinbiologi.

Från Lysekils kaj kunde en grupp gymnasieelever skymta vita fiskbukar glänsa på botten. Senare kunde de konstatera att det rörde sig om ett stort antal fridlysta pigghajar och rockor. Flera av djuren var fortfarande vid liv och kippade efter syre. 

En som reagerade starkt på händelsen är undervattensfilmaren Tobias Dahlin som dök ner och filmade hajarna efter att han läst om studenternas fynd. Tobias misstänker att de dumpats av någon fiskare och menar att det är djurplågeri som aldrig hade tillåtits om det handlade om landlevande djur. 

I Sverige är det förbjudet att fiska pigghaj och rocka. Om en fredad art råkar hamna i näten som bifångst ska de omedelbart sättas tillbaka.

Djurens Rätt arbetar för att alla djur ska ses som individer och ser det som en självklarhet att också hajar och andra djur som fångats från det vilda ska omfattas av djurskyddslagen.

Vid fiske borde de fångstredskap som orsakar djuren minsta möjliga lidande och som innebär minst risk för bifångst alltid väljas. Bottentrålning är ett exempel på fiskemetod som enligt Djurens Rätt bör förbjudas. I dagens kommersiella fiske dör miljarder fiskar en utdragen och mycket plågsam död när de kvävs i luften efter att de tagits upp ur vattnet eller när de sedan strupskärs och rensas vid medvetande.

Djurens Rätt vill se krav på att fiskarna görs medvetslösa på ett snabbt och smärtfritt sätt när de tagits upp på fartygen, motsvarande det krav på bedövning som finns vid slakt av uppfödda fiskar och vid slakt av andra djur.

Djurens Rätt arbetar för att alla djur ska ses som individer och ser det som en självklarhet att också hajar och andra djur som fångats från det vilda ska omfattas av djurskyddslagen. Hjälp oss i vårt arbete.

Malin Ensgård

Malin Ensgård | Digital kommunikatör

31 mars 2022

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem