Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
kr/mån

Håll ditt löfte – sluta äta kött, Schyffert

Upplägget i programmet Köttets lustar var enkelt – antingen skulle Henrik Schyffert klara av att döda de två grisar som han lärt känna. Eller så skulle han bli vegetarian för resten av livet. I går fick vi se upplösningen. I den fick vi också se den moraliska inkonsekvens som speglar många svenskars förhållande till de djur vi äter.

Victoria och Madeleine hette de två grisar som flyttade in hos Henrik Schyffert och som han skulle lära känna i samband med serien ”Köttets lustar” i SVT. I sista avsnittet skulle vi få svaret på frågan som ställdes i seriens inledning: skulle han klara av att skjuta dem? Eller skulle han ta konsekvensen av att inte klara av det och därmed bli vegetarian resten av livet?

Men alla som väntade sig ett ställningstagande i detta moraliska dilemma som många brottas med blev nog besvikna. För Henrik Schyffert hanterade situationen på samma sätt som många hanterar sin köttkonsumtion.

Han klarade inte av att döda Victoria och Madeleine, de två grisar som fått chansen att visa att de är individer med personligheter, den chans som andra grisar aldrig får. I stället lät han någon annan döda dem, medan han åt upp andra grisar, vars namn han aldrig hört.

Läs hela debattartikeln i Aftonbladet

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom | Förbundsordförande

22 december 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem