Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Här slaktas 90 kalvar varje timme

Brutal slakt, panik och lidande – nya filmer från Frankrikes största slakteri för kalvar visar både lagbrott och ett lidande som är svårt att ta in.

Det är den franska organisationen L214 Éthique & Animaux som har släppt filmerna, inspelade under slutet av 2019, som visar såväl lagbrott som ett lagligt djurplågeri där kalvar slaktas inför ögonen på andra kalvar som väntar på sin tur.

Se hela filmen från slakteriet

Vi vill varna för mycket obehagliga scener.

På slakteriet Sobeval, som ligger nära franska Bordeaux i Frankrike, slaktas 90 kalvar varje timme, eller 700 kalvar om dagen. Det förekommer såväl slakt med bedövning som slakt utan, men i filmerna går att se hur även kalvar som slaktas med bristfällig bedövning återfår medvetandet under slaktprocessen.

Slakteriet ägs av det nederländska företaget VanDrie, ett företag som är världsledande på just kalvkött och som säljer köttet vidare till länder i Europa liksom till bland annat USA och Japan. Av skinnet görs produkter för lyxvarumärken som Chanel.

Så gott som varje dag kommer avslöjanden om djurplågeri från någonstans i vår närhet. Så gott som alltid är det efterfrågan på kött som ligger bakom djurplågeriet.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

21 februari 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem