Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Hästar blir slagna på isländska blodfarmer

Foto: Animal Welfare Foundation

Omkring 5 000 av Islands totalt 90 000 hästar hålls på så kallade ”blodfarmer" - anläggningar där de töms på blod för att producera ett hormon som används inom den globala djuruppfödningen. Nu visar nytagna filmer hur hästarna blir slagna på farmerna.

Blodet från de omkring 5 000 hästarna används för att producera hormonet eCG (Equine chorionic gonadotropin), eller PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropin) som det ibland också kallas. Hormonet används inom djuruppfödning runt om i världen för att stimulera äggstockarna till att bilda äggceller hos olika djur, främst grisar.

I en ny undersökning från organisationen Animal Welfare Foundation framkommer det hur hästarna på dessa “blodfarmer”, som många är halvt vilda, blir slagna och hur hundar används för att hålla dem under kontroll. Detta bryter mot Islands djurskyddsregler och går tvärsemot vad de läkemedelsföretag som ligger bakom produktionen av eCG hävdar.

Se hela avslöjandet här

I produktionen tas fem liter blod från varje häst varje vecka i upp till 10 veckor. För att kunna producera eCG måste hästarna vara dräktiga. Fölen som blir ett resultat av detta skickas i regel till slakt.

Enligt ett av de isländska företagen som ligger bakom produktionen har produktionen tredubblats sedan 2009 och genererar idag intäkter på ungefär 100 miljoner svenska kronor per år. Liknande blodfarmer finns också i bland annat Sydamerika. 

Koalitionen Eurogroup for Animals, av vilken Djurens Rätt är en del, uppmanar nu EU att förbjuda importen av eCG till EU.

Djurens Rätts verksamhet finansieras av gåvor och medlemskap. Med din hjälp kan vi informera allmänheten om djurens situation och skapa opinion. Vi kan påverka de som har makt att förändra.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

24 november 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem