Djurens Rätt
01 August 2017

Hästar utsattes för den otillåtna metoden ”hobbling”

Det var dottern till Theresa Di Grazias som fann hästarna under en fjällvandring. Hon reagerade på att deras hovar var hopbundna så att de inte kunde röra sig och skickade bilder till sin mamma. Theresa anmälde ärendet till länsstyrelsen.

– Det gör för ont för dem att flytta på sig, min dotter räckte fram ett äpple till en av hästarna och den sträckte på halsen men rörde inte hovarna en millimeter. Tanken är att de inte ska rymma, men effekten blir att de inte kan ligga ner eller äta. De står bara rakt upp och ner tills någon kommer och tar bort bojan, säger Theresa till Expressen.

Metoden kallas för hobbling och innebär att hästens ben binds ihop på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter så får hästens rörelsefrihet inte begränsas genom att du binder ihop olika delar av hästens kropp. När en häst hålls på bete får den heller inte bindas upp eller begränsas genom att det fästs ”hindrande föremål” vid den.

Personen som äger hästarna har enligt Expressen berättat att han har anordnat turridning i området i 45 år. Han menar att hästarna inte tagit någon skada av bojorna, eller hyller som de också kallas.

– Vi har alltid använt hyller, det är en gammal metod som har använts i hundratals år – även i Sverige. Jag har aldrig varit med om något liknande och ställer mig helt oförstående till kritiken, säger ägaren.

– Vi följer norsk lag och anser att detta kan användas i Sverige på norska hästar. Vi kan hänvisa till den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet, säger han.

Länsstyrelsen var på plats och har också fått ett intyg från en veterinärbesiktning som gjorts efter turen i Sverige som säger att hästarna inte har tagit skada. Länsstyrelsen har nu avslutat ärendet, berättar SVT Jämtland.

Att metoden kan fortsätta användas stämmer dock ej.

– Vi har upplyst hästägaren om att metoden, som kallas hobbling, inte är tillåten i Sverige, berättar länsveterinär Johan Olsson för SVT.

Om metoderna fortsätter användas så kan det bli sanktioner mot turridningsföretaget.

Även om hästarna inte tagit någon fysisk skada så är det givetvis plågsamt för vilket djur som helst att få sin rörelsefrihet begränsad. Det är jätteviktigt att anmäla när en ser att sånt här pågår, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

Här kan du läsa mer om brott mot djur och hur du går tillväga för att göra en anmälan i ditt län.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: