Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Stor europeisk framgång - 1,4 miljoner underskrifter mot djurförsök

En bild på en hund som sträcker ut tungan
Foto: Shutterstock

Den 31 augusti gick det europeiska medborgarinitiativet Save Cruelty Free Cosmetics i mål - ett initiativ som Djurens Rätt varit drivande i och som totalt samlat in 1,4 miljoner underskrifter från EU-medborgare. Nu är det upp till EU-kommissionen att agera för ett EU fritt från plågsamma djurförsök.

I EU utsätts över tio miljoner djur varje år för plågsamma djurförsök. Startskottet för medborgarinitiativet Save Free Cruelty Cosmetics föranleddes av att EU:s kemikaliemyndighet krävde att få göra nya djurtester på redan djurtestade ämnen som varit säkra att använda i flera år. Målet med Save Cruelty Free Cosmetics är att förbudet mot djurtestad kosmetika i EU ska skyddas, men också att EU ska ta fram en handlingsplan för utfasning av samtliga djurförsök. Djurens Rätt har, tillsammans med andra organisationer i Europa, arbetat intensivt för att få ihop det antal namn som krävs och gläds nu åt att initiativet gått i mål.

– Vi är oerhört glada över att så många har gjort sina röster hörda för de miljontals djur som utsätts för djurförsök i Europa. Det här skickar ett tydligt budskap till politikerna, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Nästa steg i processen är att alla namnunderskrifter ska valideras. Därefter presenteras initiativet i en offentlig utfrågning i Europaparlamentet varpå EU-kommissionen inom sex månader ska avgöra om de kommer lägga fram ett lagförslag utifrån initiativet.

– Det är en lång väg kvar till ett lagförslag, men det är absolut inte omöjligt. Initiativet End the Cage Age visade att det går att påverka EU-lagstiftning. Nu fortsätter arbetet för att djurförsöken ska fasas ut en gång för alla, avslutar Camilla Bergvall.

Djurens Rätt har länge drivit frågan om en handlingsplan för utfasning av djurförsök och det här är ett stort steg i rätt riktning. 

Hjälp oss med vårt pågående europeiska medborgarinitiativ Fur Free Europe. Ett pälsfritt Europa kan bli verklighet - med din hjälp. Skriv under idag!

Emma Bäckström

Emma Bäckström | Kampanjkoordinator

1 september 2022

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem