Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Hjälp oss att hjälpa grisarna i jul

2,5 miljoner grisar dödas i Sverige varje år och kring jul är grisköttet ofta i centrum. Vad som händer grisarna innan de hamnar på julbordet visar vi nu med årets julkampanj.

Djurens Rätt drar nu igång med årets julkampanj som lyfter grisarnas situation. Kampanjen som kommer att synas i tidningar, sociala medier och i Stockholms kollektivtrafik kommer att uppmuntra till en djurvänlig jul.

– Det är så mycket kring julen som kretsar kring griskött. Prinskorv, sylta, grisfötter och inte minst julskinkan har alla griskött i fokus. Nu tycker vi att grisarna som utsätts ska få vara i fokus istället säger Emma Bäckström, kampanjkoordinator på Djurens Rätt.

Grisarna som föds upp för sitt kött lever sina 6 månader i livet på ett väldigt stimulansfattigt sätt. De allra flesta hålls inomhus på en kvadratmeter i yta per gris och får inte se solljus förrän det är dags att åka till slakteriet. Det är mycket som behöver förändras med uppfödningen av grisar, inte minst sättet de sedan bedövas och slaktas på.

Ett exempel är den plågsamma koldioxidbedövningen.

– Koldioxidbedövning kan vara svårt att kommunicera kring då många inte vet vad det är. Bedövning av djur vid slakt är viktigt och har som syfte att minska djurens lidande genom att de snabbt ska förlora medvetandet innan avblodningen. Koldioxidbedövningen vid slakt av grisar är sedan åtminstone omkring 20 år känd som en metod med allvarliga djurskyddsbrister. Grisarna hissas ned i ett schakt med koldioxidgas. Gasen gör ont och orsakar stark stress och ångest. Grisarna får svårt att andas och kämpar för att ta sig ut säger Linda Björklund, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

Djurens Rätt jobbar både för en minskad köttkonsumtion och för att djuren som redan lever i köttindustrin ska få det bättre.

Några av de krav Djurens Rätt ställer på grisuppfödningen är

  • Ett förbud mot den plågsamma koldioxidbedövningen och satsningar på mer forskning om bättre bedövningsmetoder.

  • Att alla grisar ska ha tillgång till utevistelse och ges möjlighet att böka och beta.
  • Ett slut på den kirurgiska kastreringen av hangrisar.

Vill du hjälpa oss att hjälpa grisarna i jul?

Emma Bäckström

Emma Bäckström | Kampanjkoordinator

23 oktober 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem