Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Höns plågades till döds hos Sveriges största äggleverantör

Hönor och Claes Cedergren, VD på CA Cedergren
Foto: SVT

Nya filmer från organisationen Djurrättsalliansen visar allvarliga missförhållanden för hönor hos Sveriges största äggproducent.

Nya filmer från organisationen Djurrättsalliansen visar allvarliga missförhållanden för hönor hos Sveriges största äggproducent CA Cedergren, rapporterar SVT.

De filmer som Djurrättsalliansen släppt under dagen visar hur hönor slogs ihjäl med påkar, klämdes i en dörr och sedan slängdes levande i en container på en gård i Mönsterås.Gården tillhör AB C A Cedergren, Sveriges största äggproducent. Enligt uppgifter ska detta vara hönor som av någon anledning inte följt med i slaktbilen då stallet tömdes för slakt. 

C A Cedergrens ledning menar att det inte är den egna personalen som syns i filmerna, utan att det är ett externt städbolag som är skyldiga till misshandeln. Länsstyrelsen Kalmar har startat ett tillsynsärende och det kan även finnas grund för en åtalsanmälan. Äggproducenten har angett att de ska utreda vad som har hänt och vilka åtgärder man ska införa.

I genomsnitt äter Sveriges befolkning strax över 200 ägg per år och person. Du kan utesluta ägg utan att behöva ge upp dina favoriträtter, bakverk eller dressing. Anta utmaningen och prova en äggfri vecka! 

Moa Ranum

Moa Ranum | Insamlingschef

6 augusti 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem