Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Hundar blir slagna och ges elchocker i samband med träning

Smygtagna filmer visar hur hundar gång på gång blir slagna i ansiktet och hur de blir sparkade på. Filmerna, inspelade under träning av hundar i Finland, har skapat stor uppmärksamhet och upprördhet - och resulterat i att träningen stoppats och att en polisutredning inletts.

Enligt organisationen Oikeutta eläimille har våldet mot hundarna varit känt under flera år av såväl hundföreningar som veterinär utan att något har gjorts för att stoppa det. Organisationen menar därför att det var motiverat att smygfilma vad hundarna utsattes för.

Filmerna är inspelade i städerna Pemar and Lovisa i södra Finland och visar hundar som tränas för IGP, en populär tävlingsgren i såväl Finland som Sverige och som syftar till att pröva arbetsförmågan hos hund och förare inom spår, lydnad och skyddsarbete.

I träningen, som arrangerades av den finska Schäferhundklubben SPL, går det att se hur hundarna blir slagna i ansiktet, sparkade på och stryps. En del av hundarna har elektriska halsband som ger dem elchocker.

Sedan avslöjandet har den Finska Kennelklubben ställt in all aktivitet kopplat till träningsformen, händelsen utreds av finsk polis och uppropet som startats av organisationen Oikeutta eläimille har samlat in mer än 80 000 namnunderskrifter.

Djur som lever med människor ska behandlas som älskade familjemedlemmar. Djurens Rätt arbetar för alla hundars rätt att slippa vanvård och våld. Hjälp oss förändra.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

9 mars 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem