Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Hundar dödas inför fotbolls-EM i Ukraina

Ända sedan det blev klart att Ukraina skulle arrangeras EM i fotboll har det rapporterats om att hemlösa hundar och katter har dödats inför mästerskapet.

Liknande utrotningar av hemlösa djur som vi har kunnat se inför andra stora idrottsevenemang runt om i världen. Den 14 december publicerade vi dock den positiva nyheten att landets miljöminister stoppat massdödandet - istället skulle myndigheterna att bygga djurhem som ska ta hand om landets hemlösa hundar och katter.

Så lät det då, och en viss förändring kunde ses i huvudstaden Kiev. Men mycket mer har inte hänt. Nyligen besökte P3 Nyhetsguidens Valeria Helander Ukraina och träffade Asia Serpynskaya, som jobbar för en av Ukrainas djurskyddsgrupper - se och hör reportaget på P3:s hemsida. I reportaget sägs att mellan 20 000-50 000 hundar har dödats hittills. Där framkommer också att det officiella förbudet från Ukrainska myndigheter fortsätter dödandet av hundarna, och att de dödas med gift på ett väldigt plågsamt sätt.

Det finns flera protester på nätet, den största och mest etablerade som vi känner till finns på http://www.thepetitionsite.com/2/tell-ukraine-to-stop-burning-animals-alive/. Skriv gärna på där. Massdödande av hemlösa är plågsamt för djuren som utsätts för det, och har inte visats sig effektivt i längden – då krävs andra metoder, så som kastrering så att antalet hundar minskar även på sikt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

3 maj 2012

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem